Hot och våld i vården

Kvinnoklinikens personal i Malmö tvingas ha överfallslarm

Kvinnoklinikens personal i Malmö tvingas ha överfallslarm
Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla på gynakuten i Malmö. Arkivbild: TT

Hot och våld mot personalen har inte bara blivit vanligare på landets akutmottagningar. Otryggheten har ökat även på andra avdelningar. På kvinnokliniken i Malmö har det gått så långt att personalen nu tvingas bära så kallade bråklarm.

– Så bra att vi ska få larm. Det har personalen krävt länge. Vi har redan låsta dörrar och har tvingats flytta inskrivningsrummen så att personalen som tar emot patienterna snabbt kan slå larm om någon skulle ge sig på oss, säger en av sjuksköterskorna på Skånes universitetssjukhus gynekologiska akutmottagning i Malmö.

Som Vårdfokus tidigare berättat har hot och våld på senare år blivit allt vanligare och allt grövre såväl på landets större akutmottagningar men också på de vårdavdelningar som vårdar skott- och knivskadade patienter.

– Med de unga kriminella, deras anhöriga och vänner vet man aldrig vad som kan hända, berättade sjuksköterskan Carina nyligen i ett reportage i Vårdfokus.

Kvinnokliniken får bråklarm

Men hot och våld förekommer inte bara där. På kvinnoklinikens gynekologiska akutmottagning, förlossningen och perinatalavdelningen (bb) i Malmö har det gått så långt att ledningen nu beslutat att köpa in personliga så kallade bråklarm till personalen.

– Det stämmer. Här skjuter de inte varandra, än så länge i alla fall. Men i sjukvården generellt är tonen inte lika trevlig som den har varit. Man visar inte samma respekt för vårdpersonalen, säger Pia Teleman som är verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö.

Hon berättar att problemen med hot och våld är störst på gynakuten i Malmö men att det även blivit vanligare på förlossningen och perinatalavdelningen.

Oftast männen som är aggressiva

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall. Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser, säger Pia Teleman som förklaring till varför det ibland uppstår allvarliga hotsituationer.

Sjuksköterskan som Vårdfokus pratat med på gynakuten vill inte att hennes namn ska nämnas. Men hon berättar att hon varit med om flera obehagliga situationer.

– Vad jag vet har det aldrig gått så långt att någon blivit slagen. Men vissa av männen säger att ”jag ska döda dig, jag ska döda dig” eller ”jag ska fixa dig”, ”jag ska fixa läkaren”. Det händer inte ofta, men ibland ser man på männen att de vill slå ner en för att doktorn tog för lång tid eller för att vi gett dem ett besked som de inte vill ha.

– När det händer är det jättejobbigt. Man vill inte gå tillbaka till jobbet, säger hon.

Fler diskuterar larm

Sjuksköterskan Marie Jensen är säkerhetshandläggare på sjukhuset i Malmö. Vad hon vet är det ingen annan avdelning som beslutat att förse personalen med bärbara överfallslarm. Men diskussioner pågår. Inte minst på de avdelningar som mer frekvent vårdar patienter som råkat ut för gängrelaterat våld i form av skott- eller knivskador.

– Det här finns överallt. Jag var senast i går och pratade för personalen på röntgen och enheten för klinisk kemi om hur de bör agera i hotfulla situationer. Vi vill inte att vår personal ska börja slåss med patienterna. De ska backa, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida