I fredags stängdes den Facebooksida där vårdpersonal protesterade mot partiledaren Jimmie Åkessons (SD) besök på akuten i Malmö.

Nästan 4 000 personer hade gillat sidan "Vi är #vårdpersonalmotrasism" innan den stängdes med följande hälsning: "P g a mordhot har vi tvingats ta steget tillbaka. Känn er fria att ta det vidare från här genom nya forum! Tack för allt stöd!"

Hälsningen har hörsammats och i helgen startade en ny Facebooksida med namnet "Antirasistisk vårdpersonal", i solidaritet med de vårdanställda som har reagerat mot Sverigedemokraterna.

Brandmän stödjer protesterna

Nu sällar sig även 27 brandmän på räddningstjänsten i Malmö till dem som stödjer SD–protesterna. I ett öppet brev i dagens DN skriver de: "Vi vill börja med att ge vårt stöd till Vårdpersonal mot rasism på Skånes universitetssjukhus. Våra tankar går till de modiga vårdarbetare som mordhotats."

Brevskrivarna är anonyma, för att slippa liknande hot som har drabbat tre vårdanställda på Skånes universitetssjukhus.

Åker iväg med brandbilarna

Samma dag som Jimmie Åkesson ska besöka akuten i Malmö är även ett besök på brandstation Centrum i Malmö inplanerat.

Men brandmännen beskriver samma obehag som vårdpersonalen: "Vi är många i Räddningsförbundet som känner stort obehag inför besöket. Många känner sig också oroliga för att de ska drabbas av hot om de uttrycker sin mening. Alla människors lika och okränkbara värde är en viktig grund för vår yrkesutövning i räddningstjänsten. En grund som är oförenlig med rasistisk politik."

Om Jimmie Åkesson ändå kommer till brandstationen, kommer personalen att åka iväg med sina brandbilar i protest, enligt Dagens Nyheter.