Japanska forskare har analyserat resultaten av 32 observationsstudier som jämförde blodtrycket på över 21 000 människor som åt respektive inte åt kött. Dessutom inkluderades 7 kliniska randomiserade studier med totalt 300 personer där en grupp fortsatte att äta kött under 16 veckor medan en annan grupp slutade.

Sammantaget visade det sig att vegetarisk kost sänker blodtrycket. I den förstnämnda studien, observationsstudierna, var det systoliska trycket i snitt 6,9 mm Hg lägre och det diastoliska trycket 4,4 mm Hg lägre. Motsvarande siffror i den sistnämnda studien, de kliniska studierna, var 4,8 mm Hg respektive 2,2.

Hälsoskillnaden är jämförbar med en viktminskning på fem kilo eller en kost med låg salthalt, rapporterar tidningen Läkemedelsvärlden. Dessutom minskar risken för hjärtkärlsjukdom och stroke.

Forskarna bakom studien, som publiceras i Jama Internal Medicine, tror att växtbaserad kost kan vara en bra behandling av högt blodtryck.