Pension

Enkät: Hur länge kommer du orka och vilja jobba?

Vårdfokus ställde frågan till fyra personer som arbetar i vården: två sjuksköterskor, en barnmorska och en biomedicinsk analytiker.

7 april 2021
Lena Thoudal, operationssjuksköterska
Lena Thoudal. Foto: Privat

Lena Thoudal, 57. Operationssjuksköterska, Akademiska sjukhuset, Uppsala:
— Jag tänker att jag vill nog sluta så tidigt som möjligt. Jag har inte riktigt bestämt när jag ska gå, utan jag kommer känna av vad jag vill. Det beror också på hur situationen på jobbet utvecklar sig, det har varit mycket oro och osäkerhet och väldigt speciellt att jobba under pandemin. Ett alternativ är att gå ner i arbetstid till att börja med. Man jobbar ju så himla mycket och jag är så trött när jag kommer hem.

— Jag skulle sakna arbetskamraterna, vi har en bra sammanhållning i gruppen. Men jag har barnbarn och många intressen så jag skulle lätt fylla min tid ändå.

Ingbritt Andersson, barnmorska
Ingbritt Andersson. Foto: Privat

Ingbritt Andersson, 62. Barnmorska, Specialistmödravården, Centralsjuk­huset i Karlstad:
— Viljan finns mer än vad jag tror att jag kommer att orka. Vi har fått så många fler uppgifter utan att bli bättre bemannade. Det är väldigt högt tempo hela tiden. Sedan har vi haft mycket tumult kring våra chefer, sådant sliter ju också. Jag är huvudskyddsombud och facklig på 50 procent. Samtidigt som det är stressigt har det blivit ett andningshål.

— Jag trivs väldigt bra och älskar alla delar av barnmorskeyrket. Jag tycker fortfarande att jag lär mig och det är en riktig tjusning. Min dröm är att orka jobba till 67 minst, men kanske 65 är mer realistiskt och sedan fortsätta på deltid.

Annika Corneliusson, Biomedicinsk analytiker
Annika Corneliusson. Foto: Privat

Annika Corneliusson, 58. Biomedicinsk analytiker, Klinisk fysiologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset:
— Jag har redan gått ner i tid och är ledig varannan fredag. När jag blir 60 vill jag nog jobba 80 procent för att få tid tillsammans med min kärbo, som gått i pension. Jag vill absolut inte jobba längre än till 65, men helst sluta tidigare än så. Det handlar inte om att orka, utan jag vill hinna göra andra saker också.

— På min arbetsplats har flera fortsatt jobba deltid efter 65. För tio år sedan gjorde ingen det. Det kan ha att göra med att vi har så låga pensioner för att vi har dåliga löner, men också att man inte vill tappa kontakten med arbetslivet och jobbarkompisarna.

Inga-Lill Liback Joona, sjuksköterska
Inga-Lill Liback Joona. Foto: Privat

Inga-Lill Liback Joona, 62. Sjuk­sköterska på Furulidens äldreboende, Katrineholm
— Jag har tänkt att jag ska jobba till året då jag fyller 66. Jag har läst på och sett att det blir lägre skatt då. Men jag tycker att jag får ganska dålig pension, jag får ut mindre än hälften mot vad jag tjänar i dag.

— Vi har husbil som vi vill åka runt i och så vill jag träffa barnbarnen mer. Få ett friare liv helt enkelt. Jag tänker inte sluta jobba helt, utan hoppa in och vikariera när jag själv vill och kan, som många andra gör. Kanske åka till Norge. Jag är inte trött på mitt yrke, utan på allt kringarbete. Det blir skönt att slippa all dokumentation och rapportering och bara få vara sjuksköterska.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida