Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Annonsera
Prenumerera
Jobb
Om Vårdfokus
Utvald läsning
Arbetsmiljö
Coronaviruset
Fackligt
Frågeakuten
Lön
Omvårdnad
Patientsäkerhet
Personcentrerad vård
Utbildning
Utredda fall
Vårdfokus granskar
Äldre
Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Vårdfokus i sociala medier
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Vårdfokus Nyhetsbrev
Heta ämnen:
#
krislägesavtal
#
covidvaccin
#
Coronaviruset
Nyhetsbrev
Tipsa oss!
Bäckenbotten
Innehåller
36 artiklar
- senast uppdaterad måndag 9 mars 2020 07:00
bäckenbotten
9 mars 2020
”Vi har fått bort en del tabun”
9 mars 2020
En fungerande bäckenbotten är en viktig del av kvinnors hälsa. Äntligen börjar vården förstå det. Men mer kunskap behövs, säger Ann Olsson, barnmorska och medförfattare till en handbok om förlossningsskador.
Utmärkelser
12 februari 2020
De har fått fler att förstå bäckenbotten
12 februari 2020
En populär bäckenbottenutbildning på högskolenivå — som spridit ny viktig kunskap till personal i hela vårdkedjan — får nu Region Stockholms Gyllene äpplet. Ett pris till lokala initiativ som förbättrar vården.
Bäckenbotten
6 februari 2020
Ny syn på bäckenbotten gör jobbet lättare
6 februari 2020
Den ökade öppenheten kring bristningar och förlossningsskador har gjort det lättare att göra ett bra jobb som barnmorska, det anser Carina Bergqvist, Katarina Söderbäck och Caroline Östfelt, barnmorskor på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Debatt
29 oktober 2019
Boken BB-krisen: Barnmorskor svarar på kritiken
29 oktober 2019
Boken BB-krisen har satt i gång en intensiv debatt kring förlossningsvården. Många barnmorskor välkomnar att frågan lyfts, samtidigt som de värjer sig mot den starka kritik som riktats mot den egna kåren. En av dem är Annika Wretsén på förlossningen vid Södersjukhuset.
Bäckenbotten
17 september 2019
Normalt för vården – inte för kvinnorna
17 september 2019
Kvinnor som får mellanstora bristningar i underlivet när de föder barn får ofta höra att allt är normalt. Men deras egen upplevelse och känsla i kroppen krockar med vårdens vilja att normalisera, konstaterar barnmorskan Maria Lindqvist i ny forskning.
Bäckenbotten
17 juni 2019
Ny kunskap om underlivets outforskade muskler
17 juni 2019
Hur tjock, ungefär, är en normal mellangård? Den frågan är Nina Rose på väg att besvara i ett forskningsprojekt där hon undersöker underlivets muskler på kvinnor som inte fött barn - för att öka kunskapen om bäckenbottens anatomi.
Bäckenbotten
12 april 2019
Kan bättre arbetsmiljö minska förlossningsskadorna?
12 april 2019
När patienter och personal själva får prioritera vilken ny kunskap som behövs om förlossningsskador, då kommer forskning om attityder, utbildning och arbetsmiljö högst upp på önskelistan. Det visar en ny rapport som SBU lämnar till regeringen i dag.
Bäckenbotten
9 april 2019
Bortglömd förlossningsskada kan bli diagnos
9 april 2019
Bland Socialstyrelsens koder för skador, sjukdomar och hälsoproblem finns allt från alligatorbett till ovanliga hudbesvär. Men förlossningsskador på bäckenbotten är dåligt specificerat. Levatorskada finns inte ens som diagnos. Nu kan det bli ändring på detta.
Granskning
9 april 2019
Många drabbas — men vården saknar kunskap om levatorskador
9 april 2019
Filippa Odevall fick svåra skador på bäckenbottens mest bortglömda muskler under sin förlossning — och fick höra att allt var normalt. Levatorskador kan förklara allt från framfall till muspruttar, men musklerna är okända för många barnmorskor, visar Vårdfokus enkät.
5 mars 2019
Är fyra händer bättre än två?
5 mars 2019
Forskning. Allt fler kliniker har börjat använda två barnmorskor i slutfasen av förlossningen för att förebygga bristningar. Men det finns ingen forskning som visar att det har effekt. Nu startar barnmorskan Malin Edqvist den första studien i landet.
Kvinnohälsa.
8 november 2018
Så ska kunskapen om bristningar öka
8 november 2018
Alla förlossningskliniker kommer snart att krävas på statistik gällande grad två-bristningar, vilket helt saknas i dag. Det har gjort det svårt att förebygga skador, forska och ge barnmorskor återkoppling.
Kvinnohälsa.
7 november 2018
Nu höjs underlivets status i vården
7 november 2018
Standarden har höjts för hur en kvinnas underliv ska se ut och fungera efter en vaginal förlossning. Barnmorskan Carina Olofsdotter-Wiklander — och hela förlossningsvården — är mitt i ett stort kunskapslyft.
Vårdfokus granskar
7 november 2018
Var femte barnmorska känner sig otrygg med att sy bristningar
7 november 2018
Det har skett ett rejält uppvaknande i förlossningsvården när det gäller kvinnors förlossningsskador. Men behovet av kunskap är stort, visar Vårdfokus granskning.
öppen enkät
3 oktober 2018
En chans att påverka forskningen om förlossningsskador
3 oktober 2018
Anhöriga, drabbade, sjukvårdpersonal, alla med erfarenhet och engagemang. Nu uppmanas allmänheten att tycka till om kunskapsluckorna kring kvinnors förlossningsskador.
Kvinnohälsa
26 juni 2018
Här är kunskapen som vården vill ha om förlossningsskador
26 juni 2018
Forskning som gör vården bättre på att upptäcka förlossningsskador är prio ett när vårdpersonal och patienter tillsammans listar de tio viktigaste kunskapsluckorna. "Vi har mycket att lära av patienterna", säger barnmorskan Ingrid Cerna.
«
Äldre
Vi använder kakor (cookies) på webbplatsen.
Läs mer om kakor på Vårdfokus.se här.
Jag godkänner