Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Annonsera
Prenumerera
Jobb
Om Vårdfokus
Utvald läsning
Arbetsmiljö
Coronaviruset
Fackligt
Frågeakuten
Lön
Omvårdnad
Patientsäkerhet
Personcentrerad vård
Utbildning
Utredda fall
Vårdfokus granskar
Äldre
Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Vårdfokus i sociala medier
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Vårdfokus Nyhetsbrev
Heta ämnen:
#
krislägesavtal
#
covidvaccin
#
Coronaviruset
Nyhetsbrev
Tipsa oss!
Forskning
Innehåller
44 artiklar
- senast uppdaterad onsdag 13 januari 14:20
Hormoner
13 januari
Kan mens ge bättre flås?
13 januari
Nu ska några av de stora kunskapsluckorna kring mens och träning täppas till. Det hoppas forskare vid Umeå universitet som startat en studie om hur kvinnors kondition påverkas under mensen.
Forskning
12 januari
Pandemivårdens effekter på hälsan kartläggs
12 januari
4 000 sjuksköterskor ska ge kunskap om hur vårdpersonalen påverkats av att jobba under covid-19-pandemin. LUST-studien - som i mer än 10 år studerat sjuksköterskors mående - ger viktig bakgrund till forskningen.
Forskning
22 december 2020
Vårdpersonal oroas för att smittas och avlida av covid
22 december 2020
Två av fem anställda oroas för att smittas på arbetet. Mer än var fjärde oroas för att avlida av sjukdomen, visar en ny undersökning. Samtidigt visar en annan studie att risken att smittas är större för de som arbetar med covidsjuka.
Covid-19
21 december 2020
Stort intresse för kopplingen mellan blodgrupp och covid
21 december 2020
Det har kommit nya studier som stödjer tesen att det finns en koppling mellan blodgrupp och risken att smittas med covid-19.
Covid-19
18 december 2020
Hon hjälper covidpatienter att få tillbaka lukt och smak
18 december 2020
Biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg har länge arbetat med luktutredningar på en specialistmottagning. Nu får hon ägna sig nästan helt åt personer som tappat lukt och smak i samband med covid-19.
Etisk stress
17 december 2020
Otillräckligheten tär på pandemivårdens hjältar
17 december 2020
Bristen på återhämtning och känslan av otillräcklighet är en farlig kombination som knäcker covidvårdens medarbetare. Vårdpersonalen får betala ett väldigt högt pris, det vittnade forskare och experter om under seminariet ”Etisk stress i pandemivården”.
Forskning
14 december 2020
”Pandemin visar att mänskliga värden varit förbisedda under många år”
14 december 2020
NU är ett perfekt tillfälle för politiker och höga chefer att ta ett större etiskt ansvar för vården. Pandemin blottar problem som bara makthavare kan förändra. Vårdpersonalen ska inte behöva stå ensamma med ansvaret, säger Erica Falkenström, etikforskare.
MR-säkerhet
4 december 2020
Oväntat många olyckor inom MR
4 december 2020
Trots att antalet undersökningar med magnetkamera ökar lavinartat finns det lite forskning om hur säkert systemet är. Röntgensjuksköterskan Boel Hanssons avhandling visar att människor påverkas av starka magnetfält och att ”nära ögat-incidenter” sker oftare än vad många tror.
Omvårdnad
3 december 2020
Nya riktlinjer ska motverka trycksår vid bukläge
3 december 2020
Covidpatienter som får andningsstöd läggs ofta i bukläge. Det förbättrar syresättningen, men ökar också risken att patienten drabbas av trycksår och andra påfrestningar på huden. Nu har forskare tagit fram globala riktlinjer för hur problemen kan förebyggas.
Covid-19
1 december 2020
Vill se strukturerad utredning för långtidssjuka
1 december 2020
Redan nu finns intressanta resultat i forskningen om långtidscovid. "Det finns påverkan på det autonoma nervsystemet, vilket kan förklara en del av besvären", säger Judith Bruchfeld, sakkunnig läkare i SBU:s projektgrupp.
Arbetsmiljö
16 november 2020
Ambulanspersonal drabbas mer av ryggskador och hjärtsjukdom
16 november 2020
Jämfört med resten av befolkningen skadar sig ambulansens personal oftare i rygg och nacke. Dessutom är knäartros, högt blodtryck och hjärtarytmi vanligare visar en ny avhandling av ambulanssjuksköterskan Kåre Karlsson.
omvårdnadsforskning
9 november 2020
”Man blir tagen av vad de har att berätta”
9 november 2020
Covidpatienter som legat i respirator, anhöriga och personal intervjuas nu i ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet. Det är starka berättelser som kommer fram, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad.
Forskning
15 oktober 2020
Så kan personer med psykossjukdom få bättre hälsa
15 oktober 2020
Med tro på sig själv är det lättare att förbättra sin livsstil. Det visar Sofie Lundströms forskning om hur personer med psykossjukdom kan göra förändringar för att hålla sig friska. Där är psykiatrisjuksköterskor viktiga som stöd, menar hon.
Forskning
27 augusti 2020
Hon vill ge äldre med demens en röst
27 augusti 2020
Personer med demens deltar sällan aktivt i forskningssammanhang. Professor Ingrid Hellström efterlyser kreativa lösningar för att fler grupper ska kunna komma till tals.
ny i yrket
19 augusti 2020
Dubbelt så bra att lära i par
19 augusti 2020
Sjuksköterskestudenter som lär sig i par under sin praktik har större tilltro till sin egen förmåga att fungera i yrkesrollen, enligt en ny avhandling. Studenterna Amanda Sjöström och Janina Myllykoski bekräftar bilden: ”Man får testa att vara kolleger.”
«
Äldre
Vi använder kakor (cookies) på webbplatsen.
Läs mer om kakor på Vårdfokus.se här.
Jag godkänner