Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Annonsera
Prenumerera
Jobb
Om Vårdfokus
Utvald läsning
Arbetsmiljö
Coronaviruset
Fackligt
Frågeakuten
Lön
Omvårdnad
Patientsäkerhet
Personcentrerad vård
Utbildning
Utredda fall
Vårdfokus granskar
Äldre
Mitt yrke
Barnmorska
Biomedicinsk analytiker
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterska
Chef
Student
Vårdfokus i sociala medier
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Vårdfokus Nyhetsbrev
Heta ämnen:
#
krislägesavtal
#
covidvaccin
#
munskydd
#
Coronaviruset
Nyhetsbrev
Tipsa oss!
vaccin
Innehåller
25 artiklar
- senast uppdaterad onsdag 7 april 18:27
Covidvaccin
7 april
EMA ser möjlig koppling mellan vaccinet och koagulationsrubbning
7 april
EU:s läkemedelsmyndighet har kommit fram till att de ovanliga och allvarliga tillstånden ska klassas som en möjlig biverkning av Astra Zenecas vaccin. Myndigheten står ändå fast vid att nyttan överväger risken med vaccinet, och det gör även svenska Läkemedelsverket.
covidvaccin
29 mars
Personal känner upprättelse efter andra vaccindos
29 mars
Att få en andra vaccindos upplevs som en upprättelse för personalen vid Ivak i Piteå, som menar att de blev uthängda som vaccinfuskare av sin arbetsgivare. Men någon offentlig ursäkt blir det inte.
Covidvaccin
25 mars
Grönt ljus för Astra Zenecas vaccin för 65 år och äldre
25 mars
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att AstraZenecas vaccin mot covid-19 åter börjar användas till personer som är 65 år och äldre. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.
Covidvaccin
22 mars
”Många pratar om det bra och det dåliga vaccinet”
22 mars
När Farsta äntligen skulle massvaccineras blev det tvärnit. Sveriges beslut om att pausa användningen av Astra Zeneca oroar både vårdpersonal och patienter. Nu väntar alla otåligt på besked om fortsättningen.
Covidvaccin
18 mars
EMA godkänner Astra Zenecas vaccin
18 mars
Efter intensiva undersökningar den senaste veckan gör Europeiska läkemedelsmyndigheten bedömningen att vaccinet är säkert och effektivt. I Sverige kommer besked om fortsatt användning nästa vecka.
Covidvaccin
11 mars
Fjärde vaccinet godkänt i EU
11 mars
I dag godkändes Janssens vaccin i EU, vilket innebär att det kommer börja användas i Sverige. Speciellt för det nya vaccinet är att det ska räcka med en dos.
covidvaccin
11 mars
Astra Zenecas vaccin dras in i sex länder
11 mars
Sex länder i Europa har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin efter händelser med blodproppar, varav ett dödsfall. EU:s och Sveriges läkemedelsmyndigheter gör inte samma bedömning.
Covidvaccin
9 mars
Så skyddar vaccinerna mot virusmutationer
9 mars
Den brittiska mutationen har snabbt spridit sig i Sverige. Folkhälsomyndigheten gör bedömningen de tre godkända vaccinerna skyddar även mot den. Betydligt osäkrare ser det ut för den sydafrikanska varianten.
Kvinnohälsa
8 mars
Därför klassas gravida som riskgrupp för covid-19
8 mars
Risken att föda för tidigt gör att gravida nu räknas som riskgrupp. De som inte kan arbeta hemifrån har rätt till statlig ersättning. Men att rekommendera vaccin för alla är fortfarande för tidigt.
Covidvaccin
22 februari
Fattiga länder efter i vaccinracet
22 februari
Otåliga svenskar tycker vaccinerandet går långsamt och sneglar på Israel och Storbritannien. Men rika länder ligger långt före världens låginkomstländer – vilket hotar allas hälsa på sikt.
Covidvaccin
22 februari
”Rika länder måste dela med sig av vaccin”
22 februari
Än så länge är ytterst få människor i Afrika vaccinerade. Orättvisan måste få ett slut, menar Jens Pedersen, på Läkare utan gränser i Sydafrika. Det handlar om att rädda liv – men också att stoppa virusmutationer.
Covid-19
17 februari
Svenska forskare vill jämföra vacciner
17 februari
Uppsalaforskare vill ha svar på vilket covidvaccin som skyddar bäst. De söker nu tillstånd för en stor studie. Forskarna ska följa upp hur många svenskar som fick skydd och hur många som smittades efter vaccinering.
Covid-19
15 februari
Vaccinerad personal i Norrbotten känner sig uthängda
15 februari
Regionledningen gick ut med stark kritik mot den vårdpersonal som tog emot överblivna doser av covidvaccin. Personalen är besvikna: ”Det var godkänt och inga smygvaccinationer”, säger sjuksköterskan André Ersson.
covidvaccin
15 februari
”Vi har inte ändrat oss i den här frågan”
15 februari
Trots kritiken står Region Norrbotten fast vid att vårdpersonalen gjorde fel som tog emot överblivet vaccin. Men det är inte aktuellt med någon disciplinär påföljd.
Covidvaccin
15 februari
Så fungerar de olika covidvaccinerna
15 februari
Med de första vaccinerna mot covid-19 kom också en ny teknik för vaccin – genen. Tidigare har försök gjorts med vaccin mot sjukdomar som rabies och ebola. Nu kom forskarna hela vägen fram.
covid-19
9 februari
Pampig massvaccination i huvudstaden
9 februari
Det blev högtidligt när Stockholms omsorgspersonal fick sin första dos. Sjuksköterskan Märta Jahn tog en svängom på dansgolvet – för att hämta fler sprutor. När Stockholm vaccinerar blir privata aktörer en viktig del.
Covid-19
9 februari
Press på vårdcentraler inför vaccination
9 februari
Distriktssköterskan Pernilla Alencar Siljehag känner oro inför vaccinationsvåren. Hon märker en förväntan på att sjuksköterskorna ska ställa upp och arbeta extra. ”Vaccineringen riskerar att användas i den stenhårda konkurrensen mellan vårdcentralerna”, säger hon.
Covid-19
3 februari
Ska verkligen chefen få den överblivna dosen?
3 februari
Chefer, administrativ personal och till och med anhöriga ska ha fått vaccinet. ”Nu är det hög tid för arbetsgivarna att skriva riktlinjer för hur överblivna doser hanteras”, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Vårdförbundet.
«
Äldre
Vi använder kakor (cookies) på webbplatsen.
Läs mer om kakor på Vårdfokus.se här.
Jag godkänner