Ambulansen i Växjö vill ha en ”flagga” för farliga patienter

Ambulansen i Växjö vill ha en ”flagga” för farliga patienter
Antalet incidenter där ambulanspersonal mött våldsamma eller krävande patienter har ökat i Växjö. Foto: Colourbox

Vi vill veta om vi åker ut till en patient som kräver speciella åtgärder. Det önskemålet har ambulanspersonal i Växjö fört fram till SOS Alarm i staden, som skickat önskemålet vidare till Socialstyrelsen.

Orsaken är att antalet incidenter där ambulanspersonal mött våldsamma eller på andra sätt krävande patienter när de har ryckt ut på ett larm ökat.

– Vi vill gärna veta vad som väntar, säger Stefan Engdahl, chef för ambulansen i Kronobergs län. Bara nu i veckan hade vi en incident som resulterade i en avvikelserapport.

Vapen och droger

Och antalet avvikelserapporter växer. Ambulanspersonalen möter vapen och drogpåverkade personer som är svårhanterliga.

– Bara ett exempel: För inte så länge sedan kom vi till ett ställe där det fanns en drogpåverkad person som hade slutat andas. Vi hittade inte bara honom, utan två aggressiva schäferhundar och lika aggressiva kamrater.

För Stefan Engdahl är det ett arbetsmiljöproblem som måste åtgärdas. Men ”flaggningen” är inte till för att personalen inte ska åka på larmen.

– Vår uppgift är att rädda liv, och det vill vi fortsätta med. Vi vill bara veta vad vi kan möta när vi kommer fram till patienten, säger han.

Kontraindikation lika viktigt

Han påpekar att det kan vara minst lika viktigt att veta om det finns till exempel kontraindikation på vissa läkemedel för en viss patient.

I kontakt med SOS Alarm i Växjö fick ambulanspersonalen beskedet att detta inte gick att göra. Alarmcentralen gick vidare till Socialstyrelsen. Därifrån har de ännu inte fått någon reaktion.

Lars Engerström är chefläkare på SOS Alarm centralt. Han är medveten om kravet – det har funnits i decennier – men avvisar kategoriskt idén om att SOS Alarm ska ha ett sådant register som efterfrågas.

– I Sverige är det bara Säpo som får ha sådana konstiga register, säger han.

Han säger sig förstå ambitionen att hjälpa ambulanspersonalen när de riskerar att hamna på ”obehagliga ställen”, som han säger. Men att lösa det problemet är en sak som ambulansen och polisen lokalt måste hitta rutiner för.

– Vi ska inte, och vi får inte, föra sådana register, säger Lars Engerström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida