Ambulanspersonalen i Göteborg har fått nog av låga löner och hög arbetsbelastning

Arbetsbelastningen är så hög och lönerna så låga att personalen vid Falck Ambulans i Göteborg har begärt ett extra möte med ledningen. (Uppdaterad 14.38)

– Det måste hända någonting nu. Vi tappar erfaren personal, de går härifrån. Det är skrämmande hur det har blivit, säger Stefan Andersson, Vårdförbundets förtroendevalda för ambulanspersonalen.

Initiativet till att kontakta ledningen kommer dock inte från Vårdförbundet, utan från personalen som känner att de har fått nog.

Extra kraft

– Jag som fackligt driver de här frågorna känner ett stöd i detta. Jobbar man fackligt så vet man att sådant här tar tid och kräver tålamod, vi har ju hela tiden drivit de här frågorna. Nu blir det lite extra kraft i kraven när det kommer direkt från personalen, säger Stefan Andersson

Han menar att löneeftersläpningen är ett resultat av de upphandlingar som gjorts inom ambulansverksamheten under senare år.

Som högst tjänar personalen inom de privat drivna ambulansföretagen i Dalsland och Göteborg mellan 22 100 och 24 200 kronor medan personalen i de regiondrivna verksamheterna i Nu-sjukvården, Skaraborg och Älvsborg tjänar 4 800 till 6 900 kronor mer som mest.

Extrem arbetsbelastning

Arbetsbelastningen beskrivs av personalen som extrem.

– Vi hinner inte äta på våra måltidsuppehåll. Det kan gå sex-sju timmar innan man får något i sig. Det är inte ovanligt, säger Stefan Andersson.

Resultatet har blivit att allt fler söker sig från Ambulansen i Göteborg och Dalsland till andra ambulansstationer, tar tjänstledigt eller helt enkelt byter jobb.

– Det går självklart ut över kvaliteten, säger Stefan Andersson.

Falck Ambulans personalchef, Jörgen Ljung, är väl medveten om de problem som personalen i Göteborg upplever.

– Signalerna som vi har fått gör givetvis att vi måste ta hänsyn till vad personalen har att säga. Därför ska ledningen träffa dem redan nästa vecka. Utifrån de synpunkter som kommer fram vid mötet får vi gå vidare tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida