Chefredaktören 9 maj

Michelle Wahrolén: Äntligen är arbetsmiljön under lupp

Äntligen är arbetsmiljön under lupp
Detta är en krönika.

6:6-a-anmälningarna inom vården har länge duggat tätt men sedan pandemin har det snarare ösregnat med anmälningar från skyddsombud. Arbetsmiljön formligen krackelerar. Det är inte en dag för tidigt att Arbetsmiljöverket nu kraftfullt sätter ner foten genom sin inspektionsrunda av Sveriges alla akutsjukhus, skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén.

Balans är ett vackert ord enligt mig. Jag brukar tjata sönder min omgivning om hur viktigt det är med balans för att fungera som människa. Har du till exempel jobbat intensivt en period är det viktigt att du får vila och komma till din nollpunkt. Våra kroppar och hjärnor behöver jämvikt mellan aktivitet och vila för att fungera.

Men världen i dag är tyvärr galet obalanserad och så även vården. Så har det varit länge men nu verkar det äntligen som att Arbetsmiljöverket kraftfullt sätter ner foten. Sedan årsskiftet genomför de en omfattande inspektion av arbetsmiljön på Sveriges alla akutsjukhus, tre avdelningar per sjukhus.

Människor blir ironiskt nog sjuka av att jobba i vården. 

6:6-a-anmälningarna inom vården har länge duggat tätt men sedan pandemin har det snarare ösregnat med anmälningar från skyddsombud. Arbetsmiljön formligen krackelerar. Arbetsbelastningen blir ständigt högre samtidigt som de som ska utföra arbetsuppgifterna blir färre. Vårdpersonalen får springa allt fortare men får inte tillräckligt med återhämtning. Människor blir ironiskt nog sjuka av att jobba i vården. Ovanpå det är överbeläggningar vanliga vårdköerna ringlar sig långa. Det har helt enkelt flippat ut. Därför är det inte en dag för tidigt att vården nu sätts under lupp. För hur ska man kunna vara empatisk och vårda andra när man inte hinner med sig själv?

För att orka ett helt yrkesliv, eller ens en dag, är balans nyckelordet. Men det är inte enbart upp till dig att skapa den. Många känner sig otillräckliga på arbetet fastän de jobbar som maskiner. Men det är inte du som är otillräcklig. Det är arbetsmiljön. Därför är det bra och viktigt att Arbetsmiljöverket också utkräver ansvar och handling av arbetsgivarna. Det är arbetsgivaren som ger förutsättningarna och de är också skyldiga att systematiskt och långsiktigt arbeta med arbetsmiljön så att den är sund.

Det är inte bara Arbetsmiljöverket som ska ha credd. Även en annan myndighet, Ivo, har nyligen genomfört en omfattande inspektionsrunda av samtliga sjukhus, med nedslående resultat och krav på arbetsgivarna, och i den förra regeringens skrivelsen En god arbetsmiljö för framtiden finns det också ett balanstänk. Där har de tagit fram fokusområden som handlar om ett hållbart, hälsosamt och tryggt arbetsliv där alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt yrkesliv utan att riskera sitt liv eller hälsa. Bra att det finns på pränt. Nu gäller det också att samhället och arbetsgivarna lever upp till det.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida