Dåligt brandskydd på skånska ambulansstationer

Dåligt brandskydd på skånska ambulansstationer
I Skåne saknar många ambulansbilar sprinkler. Foto: Colourbox

Bristerna i brandskydd finns kvar trots påpekanden både i december och i mars. Nu vill huvudskyddsombuden se handlingsplaner och påbörjade åtgärder inom två veckor.

– Nu vill vi att det händer något. Får vi inte adekvata handlingsplaner inom 14 dagar där alla åtgärder är inplanerade inom rimlig tid överväger vi att vända oss till Arbetsmiljöverket, säger Rickard Uppenberg, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Skåne. 

Kraven gäller ambulansstationerna i Kristianstad, Hässleholm, Osby, Broby, Båstad och Heleneholm i Malmö. Påpekandena från Kommunals och Vårdförbundets huvudskyddsombud gäller inte bara att det saknas brandlarm, brandsläckare och utrymningslarm. Hela det systematiska brandskyddsarbetet brister.

Timer på spisen 

Det finns ingen brandskyddsansvarig och inga handlingsplaner vid eventuell brand, med skyltning om utrymningsvägar och utrymningsansvarig.

Det är lagkrav på att brandlarm ska finnas, men inte ens på ambulansstationerna i Osby och Broby som hyr in sig hos räddningstjänsten finns det godkända larm.

– Vi vill till exempel också ha timer på spisen. Det är lätt hänt att glömma stänga av den om man står och lagar mat då det kommer ett akutlarm, konstaterar Rickard Uppenberg.

Nybyggda ambulanser ska ha sprinkler. Av de totalt 56 ambulanserna har de 21 nya det.

Oklart betalningsansvar 

Flera bränder har inträffat både med ambulansbil och i brandstationer i Skåne. På ambulansstationerna förvaras brandfarlig utrustning och ambulansernas katalysatorer är mycket varma när bilarna kommer tillbaka från uppdrag.

Att rätta till bristerna på de större stationerna kan kosta bortåt 250 000 kronor, medan det på de mindre kan räcka med 50 000.  

– Det har varit diskussioner om vem som ska betala, fastighetsägaren eller arbetsgivaren. Det har vi inga synpunkter på, men som det är nu kan det ju börja brinna i garaget medan vi ligger och sover och inte märker någonting, konstaterar Rickard Uppenberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida