fackligt

Delad semester gav inte tillräcklig vila mellan smittvågorna

Delad semester gav inte tillräcklig vila mellan smittvågorna
Många i Vårdförbundets medlemsgrupper är trötta efter en tung vår, präglad av coronaviruset, och uppdelad semester. Arkivbild: Getty Images

Vårdförbundet tvistar för hundratals medlemmar som inte fick fyra veckor sammanhängande semester. I Jönköping ersattes drabbade med tio extra semesterdagar. Lokalavdelningarna i Dalarna och Värmland hoppas på liknande besked snart.

Vårdfokus har tidigare berättat att Vårdförbundets lokalavdelning i Jönköping krävt regionen på skadestånd för att 101 medlemmar drabbats av återkallad och flyttad semester. Många, framför allt inom anestesi, operation och intensivvård, fick semestern uppdelad på 3+1 veckor.

I torsdags nådde parterna en överenskommelse som innebär att berörda medarbetare får tio extra semesterdagar.

Läs även: Framgång i tvist om semestrar och schemaändringar

– Vi är nöjda med överenskommelsen, alla personer som Vårdförbundet har förhandlat för får kompensation. Och arbetsgivaren har under förhandlingen på ett tydligt sätt visat vilja att framöver agera på ett annorlunda och bättre sätt, sa Iréne Sjövall Sanned, ordförande i Vårdförbundet Jönköping.

Hoppas på en överenskommelse

Nu hoppas andra lokalavdelningar på ett liknande besked. I Värmland tvistar Vårdförbundet för 85 medlemmar. Det handlar om delade semestrar, sena semesterbesked och att ändringar inte mbl-förhandlats. Detta trots en överenskommelse från i våras om att arbetsgivaren fick använda även september för att fördela huvudsemestern.

— Vi fick höra att de förlängda semesterperioden innebar att alla skulle kunna få fyra sammanhängande veckor. Så blev det inte, och det är väldigt olyckligt för alla hade behövt ordentligt med återhämtning. Nu är det många som är oroliga för hur de ska orka, vi ser att smittspridningen  ökar snabbt, säger Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Camilla Gustafsson, ordförande Vårdförbundet Värmland. Foto: Ulf Huett

Arbetsgivaren har ställt in alla tvisteförhandlingstillfällen under november, men har låtit dem i december stå kvar.

— Jag vet inte vad de planerar, men vi hoppas på en överenskommelse som gynnar medlemmarna, säger Camilla Gustafsson.

Många är trötta

I Dalarna har Vårdförbundet begärt tvisteförhandling efter att ett stort antal medlemmar fått sin semester uppdelad på 3+1 eller 2+2 veckor, trots att arbetsgivaren även här hade september månad att spela med. Att semestrarna delades upp och i vissa fall lades utanför perioden juni-september mbl-förhandlades inte. Exakt hur många som berörs är oklart, men en kartläggning pågår.

— Våra medlemmar hade verkligen behövt fyra veckors sammanhängande semester, många är trötta efter den tuffa våren och det är mycket som ska tas igen. De hoppas innerligt slippa hamna i samma situation igen. Nu kan vi bara hoppas på att dalfolket håller sig till restriktionerna, säger Marion Vaeggemose, ordförande i Vårdförbundet Dalarna.

Ser ljusning i samverkan

Sedan den 12 november gäller skärpta lokala råd i Dalarna, och de närmsta veckorna blir avgörande för hur allvarlig den andra smittvågen blir. Marion Vaeggemose vill därför blicka framåt och fokusera på att få till en bättre samverkan än i våras.

Marion Vaeggemose, ordförande Vårdförbundet Dalarna.

— Det är viktigt att vi följer lagar och avtal. Exempelvis finns det flera medlemmar som snart har jobbat i sex månader med annat än sina huvuduppgifter, och det är maxtaket enligt vårt kollektivavtal. Kan de inte få in personal i covidvården på frivillig väg måste de prata med oss. Det glädjande är att jag har märkt av en attitydförändring från arbetsgivaren på sistone, det känns som att det går åt rätt håll, säger Marion Vaeggemose.

Även i andra regioner tvistar Vårdförbundet om att medlemmar fått återkallad, flyttad eller uppdelad semester. Det finns ingen siffra på hur många det handlar om.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida