Debatt   |  Insändare 10 oktober

Insändare: Ekvationen med 11 timmars dygnsvila går inte ihop

Ekvationen med 11 timmars dygnsvila går inte ihop
Theresia Berntsson. Foto: Privat
Detta är en insändare. Skribenten står själv för åsikterna i texten.

Finns det nu plötsligt så gott om undersköterskor, ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor och läkare, att man kan tillämpa nya regler från EU som försämrar ytterligare möjligheter till personalens inflytande på sitt schema och sitt eget liv? Hur ska bemanningen lösas? Det undrar sjuksköterskan Theresia Berntsson i en insändare till Vårdfokus.

Kära politiker, SKR, Vårdförbundet och Kommunal! 

Har ni verkligen tänkt igenom HUR de nya EU-reglerna kring dygnsvila kommer att påverka personalen och sedan patienterna? 

Alla människor kan inte arbeta 08.00-17.00 om det finns olyckor som kan ske klockan 17.10! Men om ni löser problemet och ser till att alla olyckor sker mellan 08.00-17.00 kommer det gå galant med de ”nya reglerna från EU”. 

Då behöver vi bara ha personal dagtid, eftersom att ingen olycka sker utanför kontorstider. Då finns det ingen risk för övertid och de är åter på jobb kl 08.00 nästa dag! 

För inte har väl gamla Agda tänkt att gå upp mitt i natten för att kissa, snubbla på mattkanten och behöva vård för sin onda höft? 

Tack vare att det funnits möjlighet att ”trycka ihop pass” har livet fungerat.

Har ni frågat personerna som schemaändringarna drabbar vad de tycker? Har ni frågat om de vill hacka upp sina veckor? Ambulanspersonal som INTE bor 2 minuter från ambulansstationen, vill få jobba mer sammanhängande, till exempel kväll-dag för att slippa pendla. Tack vare att det funnits möjlighet att ”trycka ihop pass” har livet fungerat. En av dessa erfarna ambulansare kanske är just den som Agda behöver. 

Nästa gång du träffar en grönklädd med gul bil och blåa blinkande lampor, fråga då vad det bästa med hens yrke är! Då får man säkert svar om att ”ingen dag är den andra lik”, eller ”vill hjälpa när någon behöver det som mest” eller ”kicken av att göra skillnad” eller ”man arbetar långa pass och långa ledigheter där emellan”! Låt mig kvinnligt killgissa att några av dessa grönklädda inte vill jobba enbart vardagar dagtid.

Nyligen kunde man i P4 Värmland höra: ”Ambulansen i Likenäs körs till Torsby för personalbyte, och när 11 timmars dygnsvila införs 1 oktober kommer ambulansgaraget i Likenäs att eka tomt dubbelt så länge.” 

Vårdförbundet: Har det gjorts någon risk- och konsekvensanalys ute i verksamheterna? 

Hur ska NU-sjukvården bemanna akuten på Näl sommaren 2024? Då räcker det inte att släcka ner en ambulans. Jag är för dålig på matte för denna uträkning, men jag fattar att om alla som jobbar på akuten ska ha 11 timmars dygnsvila, liksom alla som är tänkta att gå in och täcka upp i schemats luckor – den ekvationen går inte ihop.  

Om någon är sjuk har luckan kunnat täckas av att någon frivilligt jobbar extra. Men ska 11-timmarsregeln och veckovila följas är det stor risk att denna frivilliga inte får lov.

Hur ska man lösa bemanningen i ambulansen sommaren 2024, och vakanser? Tidigare år har personalen gått in och gjort extrapass, frivilligt när det passar den enskilde. Om någon är sjuk har luckan kunnat täckas av att någon frivilligt jobbar extra. Men ska 11-timmarsregeln och veckovila följas är det stor risk att denna frivilliga inte får lov. Kanske det blir att beordra in en ofrivillig för att det bara är just denna som får lov, enligt ”nya regler från EU”. 

Finns det nu plötsligt så gott om undersköterskor, ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor, läkare mm, att man kan tillämpa ”nya regler från EU” som försämrar ytterligare möjligheter till personalens inflytande på sitt schema och sitt eget liv?

Jag tror inte att problemet är själva arbetstiderna ”kväll-dag” som vi idag har på våra sjukhus och andra ställen, utan snarare den arbetsbelastning som faktiskt är på jobbet, som är skadligt för hälsan! 

Sedan har man i vissa verksamheter, någonstans i Sverige, dragit dagens arbetstidsregler långt utanför det som är rimligt med ”planerad övertid”, där man i schemat vet att personalen tvingas göra dubbelpass ofrivilligt. Men det ska väl inte förstöra för alla? 

I NU-sjukvården finns det ambulanser som personalen rullar med 08.00-20.00 och 20.00-08.00 = 12 timmar. Alltså 1 timme extra till dygnsvilan. Nej, då kan det på ”ytterstationerna” (läs landsbygden) finnas ”en risk för övertid” och då måste man överdriva reglerna. Personal som inte får jobba mer än två likadana pass i rad. Spelar det någon roll, undrar du då? Jo, för den som vill jobba en hel helg, eller den som vill vända dygnet och göra fler nätter i rad, eller den som vill ha sammanhängande ledighet för återhämtning.

Undrar om ”nya regler från EU” är tänkta att skapa personalflykt? Tyvärr tror jag att konsekvenserna av 11-timmarsregeln kommer resultera i att fler åker till Norge. Där kan de jobba flera pass i rad och tjäna pengar för att sedan njuta av en längre ledighet tillsammans med familjen i hemmet. 

En sista upprepning, i hopp om att något går in. Dessa människor på landsbygden har ofta långa resvägar till arbete och med fler antal pass blir det (enligt min matte) fler pendlingsresor. Något som påverkar privat- och familjelivet. Storstäderna har kortare resvägar och drabbas kanske inte lika hårt. Det är också lättare att rekrytera nyutexaminerad personal i storstadsområdena än på landsbygden.

Helt ärligt börjar jag undra om detta är ett sätt för att parkera brandbilar och ambulanser på glesbygden som ytterligare ett steg för att centralisera till storstäderna. Men även detta en kvinnlig killgissning av mig. 

// Med vänliga hälsningar, Theresia Berntsson, sjuksköterska

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida