Flygande start för Gaysyrrorna
Intresset för den nybildade föreningen för hbtq-sjuksköterskor har överväldigat initiativtagarna.
– Vi har fått mängder av uppskattande mejl från både hbtq-personer och andra och 25 medlemmar på bara några veckor. Det visar att det har funnits en längtan, säger föreningens sekreterare Lars Blomlid och konstaterar att till exempel läkarna har haft en motsvarande förening i 19 år.
Det var i juli som ett antal sjuksköterskor bildade föreningen Gaysyrror för sjuksköterskor som är endera homo- eller bisexuella, transpersoner eller queer (hbtq). Idén var att skapa en mötesplats för social samvaro, men redan på första mötet konstaterade de att de hade en vidare uppgift. De tänker aktivt verka för ett öppet och positivt arbetsklimat för hbtq-sjuksköterskor och för hbtq-personers rätt till god omvårdnad i sina kontakter med vården.
– Hbtq-personer kan känna sig kränkta av personal som vid inskrivningssamtal slentrianmässigt utgår från att de har en hälft av motsatt kön hemma i stället för att få öppna frågor om hemsituationen, exemplifierar Emma Fridlund, föreningens ordförande.
Vill skapa identitet
De konstaterar att det i vissa sammanhang kan vara extra viktigt att personalen är öppen för att patientens sexuella läggning kan vara en annan än den heterosexuella.
– Ibland är det väldigt viktigt. Till exempel när det gäller våld. När en misshandlad kvinna kommer till vården i sällskap med en annan kvinna behöver det inte vara en väninna, det kan vara förövaren i ett samkönat förhållande, säger Lars Blomlid.
Föreningen vill också vara identitetsskapande. De tror inte att hbtq-sjuksköterskor är särskilt utsatta för diskriminering i arbetet jämfört med hbtq-personer i andra yrkesgrupper. Samtidigt hänvisar Lars Blomlid till en avhandling av Gerd Röndahl där homosexuell vårdpersonal beskriver rädsla och oro över de heterosexuella arbetskamraternas reaktioner och hur de alltid kalkylerar med riskerna det kan föra med sig att ”komma ut”.
– På enskilda arbetsplatser finns det ofta bara enstaka hbtq-sjuksköterskor. För dem tror vi att föreningen kan ha stor betydelse, särskilt om de arbetar utanför storstadsregionerna, säger Emma Fridlund.
Gerd Röndahls avhandling Heteronormativity in i nursing context las fram vid Uppsala universitet 2005.
Kontakt med föreningen: gaysyrrorna@hotmail.com.