Försiktigt hopp om en bättre arbetsmiljö vid psykiatrin i Umeå

Försiktigt hopp om en bättre arbetsmiljö vid psykiatrin i Umeå
Skyddsombudet Fredrik Boberg är nöjd med den handlingsplan som Vårdförbundet och arbetsgivaren har tagit fram tillsammans. Foto: Privat

Arbetsmiljöverket kräver krafttag mot den dåliga arbetsmiljön. Nu har en handlingsplan tagits fram.

Överbeläggningar, underbemanning och allt fler incidenter med hot och våld har länge varit vardag för personalen inom psykiatrin i Umeå. I maj tröttnade Vårdförbundets skyddsombud och lämnade in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Under sommaren genomförde myndigheten en inspektion.

Alltför många överbeläggningar, alltför få möjligheter till rast och en alltför stressig arbetssituation för sjuksköterskorna, ansåg inspektörerna och hotade med föreläggande med vite om inte arbetsgivaren kom med en handlingsplan.

Nöjd med planen

Nu har en sådan gjorts och skyddsombudet Fredrik Boberg är försiktigt optimistisk.

– Vårdförbundet och arbetsgivaren har gemensamt tagit fram handlingsplanen så jag är nöjd med den. Samtidigt har vi haft det dåligt så länge att jag knappt vågar hoppas på en riktig förändring, säger han.

Handlingsplanen har tagits fram under två möten där Vårdförbundet och arbetsgivaren har blivit överens om vad som behövs för att arbetsmiljön ska bli bättre.

Konkreta åtgärder

Nya rutiner när läkare skriver in patienter, kompetensutveckling för sjuksköterskor, tydlig löneutveckling, forum för reflektion och mentorskap för nya sjuksköterskorna är några av punkterna.

– Det är bra och konkreta åtgärder, men jag hoppades att vi inte hade tvingats till överbeläggningar. Förhoppningsvis kan nya rutiner vid inskrivningar ändå göra att det blir bättre, säger Fredrik Boberg.

I slutet av september vill Arbetsmiljöverket ha handlingsplanen, vad som sedan händer återstår att se. Fredrik Boberg väntar också på en reaktion från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som han tog kontakt med innan sommaren eftersom patientsäkerheten inte kunde garanteras.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida