»Gotland utnyttjar inte Las systematiskt«

Att det skulle vara mer regel än undantag att sjuksköterskor först måste »kvala in« enligt Las-reglerna innan de kan få en fast anställning är direkt felaktigt.

Det säger Barbro Hejdström-Nilsson, som fram till augusti i år var personalchef inom Gotlands kommuns hälso- och sjukvårdsförvaltning.

? Det är möjligt att man upplever det så men finns det en vakant tjänst annonseras den ut. Söker du och får den behöver du inte ha vikarierat dessförinnan. Sen är det en annan sak att kommunen just nu är inne i ett stort omställningsarbete då det inte finns så många lediga tjänster att söka.

Enligt Vårdförbundet var det likadant innan omorganisationen började?

? Enligt min och förvaltningens uppfattning är det inte så kommunen hanterar anställningar.

Barbro Hejdström-Nilsson tycker inte att det är självklart att en tidigare undersköterska automatiskt ska få en sjukskötersketjänst bara för att hon eller han på eget initiativ har valt att gå sjuksköterskeutbildningen.

– Under perioder när det har varit svårt att rekrytera sjuksköterskor har jag själv argumenterat för att det kanske borde vara så. Men det är två olika yrken. Vid tillsättning av sjuksköterskor ställs fler krav än enbart erfarenhet och kunskap från undersköterskeyrket, men det kan ha en avgörande betydelse i bedömningen.

Barbro Hejdström-Nilsson säger sig ha förståelse för att vissa kan känna sig klämda mellan olika anställningsregler.

? Men avdelnings- och verksamhetscheferna kan inte anställa någon på tillsvidaretjänst utöver vad deras budget medger.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida