”Hätska utfall på nätet skadar förtroendet för vården”

Läkare och sjuksköterskor gör hätska utfall på nätet mot åklagaren i fallet med den misstänkta barnläkaren. - Det kan påverka förtroendet för vården, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

Fallet med barnläkaren som misstänks ha dödat en liten flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus har väckt starka känslor, inte minst på nätet. Flera stödgrupper har startats på Facebook och debattörerna går till våldsam attack mot åklagaren som kallas idiot, inkompetent och mediekåt.

Upphovsmannen till en av grupperna uppger att hon är läkare med ett förflutet på Astrid Lindgrens barnsjukhus och flera av medlemmarna skriver också att de jobbar som läkare och sjuksköterskor. Flera av dem står med både namn och arbetsplats.

Rättssystemet måste ha sin gång

Eva Nilsson Bågenholm vänder sig mot den hätska tonen.
– Det är aldrig bra och kan så klart påverka förtroendet för vården. Vi har ett rättssystem som måste ha sin gilla gång, säger hon.

– Tonläget tyder på vissa svårigheter att hantera nya verktyg som exempelvis bloggar och Facebook. Det man tidigare pratade med kompisarna om förs ut offentligt, det gäller inte bara i det här fallet.

Eva Nilsson Bågenholm säger att hon har full respekt för polis och åklagares uppdrag, men anser att de borde ha rådfrågat Socialstyrelsen innan gripandet gjordes. Det legitimerar dock inte nätattackerna.

– Självklart ska debatten vara öppen för alla men man måste lära sig hantera språkbruket, säger hon.

Debatten har gått för fort

Vårdfacket har talat med en av sjuksköterskorna som är med i den Facebookgrupp som använder nedsättande tillmälen. Hon blir förskräckt när hon hör vad som står där och säger att det gick för fort.
– Jag fick länken på mejlen och kastade mig in i debatten. Men nu ska jag gå ur, det som står där är inte okej, säger hon.

Sjuksköterskan har själv lång erfarenhet av intensivvård och vård i livets slutskede. Hon tycker att det är mycket som är konstigt i det aktuella fallet, men poängterar att vi ännu inte vet exakt vad som har hänt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida