Hennes sprutor kan slängas i soporna

Hennes sprutor kan slängas i soporna
Sjuksköterskan Margaretha Mathiassons sprutskydd kan skötas med enhandsgrepp. Foto: Lennart Jönsson

Uppfinnare. Margaretha Mathiasson har mött många som råkat sticka sig på diabetessprutor och vet vilken ångest det innebär. Hennes idé skyddar vårdpersonal över hela världen.

För drygt ett år sedan satt företagssköterskan Margaretha Mathiasson i bilen på en resa mellan Kalix och Gällivare när en idé plötsligt landade i hennes huvud. Tänk om man kunde sätta fast ett lock på insulinpennan som fälls över nålen när den är använd. Ett litet och enkelt lock, ungefär som på en diskmedelsflaska.

— Det är oftast efter att patienten har fått sprutan som man sticker sig, när man sätter tillbaka den lösa skyddshatten, säger Margaretha Mathiasson.

Med hennes uppfinning undviker man det. Nålen böjer sig under hylsan och trycks fast med ett enhandsgrepp. Eftersom nålen böjs är den omöjlig att återanvända, vilket i sig är en fördel eftersom många patienter tror att de kan sticka sig med samma nål igen med följd att de löper risk för infektioner eller att nålen går av och fastnar i huden. Dessutom kan det bli fel dosering av insulinet eftersom det alltid finns kvar lite insulin i nålen.

Margaretha Mathiassons spruta kan till och med slängas i soporna efteråt.

— Du kan kasta den i brännbart avfall och det är ingen risk att de som sköter sophanteringen sticker sig.

För att rita skyddshatten tog hon hjälp av en designer i Norrbotten och ytterligare ett lokalt företag har tagit fram en prototyp i rätt plastmaterial. Nu är produkten mönsterskyddad i stora delar av världen och en patentansökan är inlämnad.

Det finns en annan produkt på världsmarknaden med en liknande funktion, men Margaretha Mathiassons uppfinning är både smidigare och billigare, säger hon. Hon har kontakt med flera potentiella kunder som har visat intresse och hoppas att produkten ska vara ute på marknaden inom ett par år.

— Jag inriktar mig på hela världen, inte bara på Sverige.

Själv har hon genom åren träffat många i vården som har stuckit sig på diabetesnålar och som har fått gå i flera månader och oroa sig för blodsmitta eftersom det tar tid innan exempelvis hiv utvecklas. Hon vet också att det finns ett mörkertal. Det finns de som aldrig testar sig eftersom det känns för obehagligt, men som fortsätter bära på sin oro.?

Hennes förhoppning är att vårdpersonal runt om i världen ska få en säkrare arbetsmiljö tack vare hennes sprutskydd.

— Förhoppningsvis ger det mig också ett litet extra ekonomiskt bidrag när jag går i pension. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida