Arbetsmiljö

”Jag vill att våra sjuka medlemmar ska få upprättelse”

”Jag vill att våra sjuka medlemmar ska få upprättelse”
Vårdförbundets huvudskyddsombud, Monika Djurner, har fört kampen för sin egen och för medlemmarnas hälsa i tio år.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg står inför en rättsskandal. Det anser huvudskyddsombudet Monika Djurner som fått veta att regionen inte tänker ställa någon till svars, trots att 125 medarbetare blivit sjuka av att arbeta i den nya sjukhusbyggnaden.

Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är arg. Och inte bara arg – hon är rosenrasande. I tio års tid har Vårdförbundet och Kommunal fört en facklig kamp för medarbetare som blivit sjuka av sjukhusbyggnaden som stod klar 2008. Nu har de fått veta att Västra Götalandsregionen har gått med på en förlikning med byggherren.

125 medlemmar har blivit sjuka av giftiga ångor som läckt upp från ett fuktskadat golv. 20 av dem är kroniskt sjuka. Därför är Monika Djurner rosenrasande.

”Riv huset”

– Jag fick höra talas om förlikningen genom att en journalist från Göteborgsposten ringde mig och ville ha en kommentar. Jag blev chockad över att regionen gått med på förlikning och att den biträdande sjukhusdirektören pratar om pengar som sparats utan att nämna att medarbetare faktiskt blivit sjuka. Riv huset och bygg ett nytt, säger jag. Det är farligt att arbeta där.

Det giftiga huset, eller Vattenpalatset som personalen kallar det, byggdes av Peab 2008 och är en del av Sahlgrenska sjukhuset. Det har sex våningar och inrymmer 12 vårdavdelningar. Dyrt och fint var det och alla såg fram emot att flytta in.

Men efter ungefär sex månader började medarbetare må dåligt. Inte alla, utan sjuksköterskor och undersköterskor som ständigt finns på avdelningarna – nära patienterna. Vårdförbundet och Kommunal fick samtal från medlemmar med andningssvårigheter, hudbesvär och huvudvärk. Och det var inte några enstaka samtal.

– Jag är astmatiker och när det gått något år blev jag också dålig. Först trodde jag att det var vanliga förkylningar, men när det inte gick över blev jag tvungen att dubbla min medicindos. Det gjorde jag i fyra års tid, onödigt och inte bra för hälsan. Det gör mig också arg, säger Monika Djurner.

Tågade in till arbetsgivaren

Efter två år hade de båda fackförbunden fått samtal från ett 50-tal medlemmar där en del inte bara hade huvudvärk och andningssvårigheter utan också hade tappat lukt- och smaksinne. Skyddsombuden pratade ihop sig, insåg att det måste vara något fel och tågade iväg till arbetsgivaren.

– Vi sa att det måste vara något fel på huset för det är inte rimligt att så många mår dåligt. Från början lyssnade ingen på oss. Arbetsgivaren verkade mest tycka att vi var en bunt gnälliga kärringar som behövde något att klaga på.

Men efter ett tag började kranar läcka och saker lossna från väggarna och till och med arbetsgivaren insåg att något inte stämde så man beslutade att undersöka saken. Den begränsade undersökningen visade bland annat att isoleringen på taket låg felvänd så att fukten gick ner i huset i stället för att stötas bort.

Anmälde till Arbetsmiljöverket

Hälsoproblemen fortsatte. Företagshälsovården kopplades in, men såg inget samband mellan ohälsan och den nya byggnaden. Trots att bortåt 100 medarbetare blivit sjuka. Ett tiotal så allvarligt att omplacering blev nödvändigt.

Till slut fick skyddsombuden nog och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– När arbetsgivaren inte tog den på allvar bad vi myndighetens inspektörer att komma hit. De kom och krävde snabba åtgärder. Först då tog ledningen kontakt med Peab som byggt huset.

Tagna på allvar

Nu var det 2014 och 125 sjuksköterskor och undersköterskor hade insjuknat. Då bestämde sig arbetsgivaren för att låta göra en ordentlig genomlysning av byggnaden. Äntligen kände skyddsombuden att man tog deras oro på allvar.

Inspektionen visade bland annat att cementen under golven var behandlad med ett lim som blivit fuktigt – precis som det mesta av byggmaterialet. När bygget skulle påbörjas regnade det mycket, men byggherren tyckte inte det fanns tid att låta materialen torka innan man satte i gång. Genomlysningen visade att fukten gjorde att limmet avdunstade giftiga ångor. Experterna förklarade att inandning kunde leda till huvudvärk, hudproblem och andningssvårigheter.

– Då tog det riktig fart. Arbetsgivaren beslutade att låta riva upp och lägga om alla golv. Renoveringen kostade 112 miljoner och ledde till en enorm flyttkarusell, men vi var glada över att man gjorde något.

Nu har det gått tio år sedan huset byggdes. Medarbetare fortsätter att insjukna – om än inte i samma omfattning som tidigare. Symtomen är desamma: huvudvärk, hudproblem och andningssvårigheter. Monika Djurner och hennes fackliga kolleger har kämpat länge och under en period upplevde hon att fack och arbetsgivare drog åt samma håll. Men inte längre.

Fick en chock

– Västra Götalandsregionen stämde Peab för byggfusk och när jag genom tidningen fick veta att man i somras drog tillbaka stämningsansökan och gick med på förlikning fick jag en chock. Dessutom, när den biträdande sjukhusdirektören säger att det känns bra att som skattebetalare få tillbaka en del av pengarna är det som om våra sjuka medarbetare inte betyder någonting.

125 sjuka medarbetare och tio års facklig kamp. Det som gör Monika Djurner rosenrasande är att ingen tänker ta ansvar för det som hänt. Hon ville driva ärendet vidare. Ville ställa någon till svars.

– För mig är det självklart att hälsoproblemen, som hos en del är kroniska, är en arbetsskada. Men förlikningen innebär att det inte finns någon att driva ärendet mot. Det här är en riktig rättsskandal och det värsta jag varit med om under mina 12 år som skyddsombud.

Nästa vecka kommer ärendet att lyftas på nytt i en tvärfacklig skyddskommitté. Monika Djurner har en viktig fråga hon vill ha svar på: Hur ska våra medlemmar, som har betalat med sin hälsa, få upprättelse?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida