Ledningsbolaget: »Vi beskriver bara hur det ser ut«

När beslutsfattarna ska göra vården billigare hänvisar de ofta till förslag från Ledningsbolaget. Men bolaget lämnar sällan några konkreta förslag.

Vi vet att fackförbund och beslutsfattare ibland skyller på oss. Men oftast beskriver vi bara hur det ser ut. Om det ingår i uppdraget att lämna förslag är vi noga med att påpeka att de görs utifrån vårt perspektiv«, säger Ledningsbolagets vice vd Lena Olsson.

Ni beskylls ofta för att jämföra äpplen med päron.

– Vi har snart jobbat på alla sjukhus i Sverige. Vid våra beräkningar utgår vi från väldigt mycket material från olika typer av sjukhus, verksamheter och avdelningar. Alla har olika uppdrag och profil. I verkligheten går det inte ens att jämställa en medicinklinik på ett länssjukhus med en medicinklinik på ett annat länssjukhus.

Men ni rekommenderar att bemannings­talet ska vara 1,3 på medicinkliniker och 1,2 på kirurgkliniker, oavsett sjukhus.

? Bemanningstalen gäller generellt som genomsnittliga normtal på klinik­nivå. På avdelningsnivå talar vi om måltal. Då kan bemanningstalet variera från 0,95 till mer än 2,0 beroende på typ av patienter, avdelningens storlek, beläggning och annat.

I Växjö ska alla avdelningar klara sig på 1,3 per vårdplats.

? Då har de inte gått vidare med nästa steg, att jobba med bemanningsmål på avdelningarna.

Vad tycker du om det?

– Det är deras beslut och de väger naturligtvis in andra saker också.

Du är själv sjuksköterska. Era rapporter leder ofta fram till sparförslag som slår mot dina forna kolleger. Hur känns det?

? Vår uppgift är hjälpa landstingen att hantera sin verksamhet mer effektivt, utan att patientsäkerheten hotas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida