Linköping. Stopp för läckande narkosgas efter personalprotester

Anestesipersonalen vid Universitetssjukhuset i Linköping har länge plågats av huvudvärk och merarbete. Nu tycks problemet med läckande narkosgas äntligen få en lösning.?

5 maj 2010

Beskedet glädjer Vårdförbundets förtroendevalda Mats Landström vid anestesi- och operationscentrum.?

— Det innebär en minskad risk för oss att drabbas av långtids­effekter, säger han.?

Problemen startade 2008 i samband med en upphandling av narkosgasen. Ända sedan dess har personalen klagat på huvudvärk och merarbete. De nya gasflaskorna levererades med en adapter som måste skruvas på i dragskåp för att gasen skulle kunna föras över i anestesi­kassetterna, även det i dragskåp. På hösten samma år byttes adaptern ut och läckaget minskade men försvann inte helt och hållet. Undersökningar visade att hälften av flaskorna läckte.?

I oktober förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och personalen rekommenderades att använda särskilda skyddshandskar vid påfyllning av anestesikassetterna. Om man fick spill på händer och kläder skulle händerna tvättas i 15 minuter och kläderna bytas.?

Docent Jan Jakobsson vid Karolinska institutet i Stockholm undersökte korttidsexponeringen vid påfyllning av gas och kunde inte se att systemet var hälsofarligt. Personalen oroade sig ändå för vad som händer vid långtidsexponering och klinik- och centrumcheferna har varit överens med personalen om att systemet inte var bra. ??

Nu har en ny upphandling gjorts där personalen fick vara med och påverka upphandlingsunderlaget. Leverantören blir densamma som kliniken hade fram till 2008.?

— På den tiden upplevde vi inga problem med läckande gas. Företaget har en fast adapter på sina flaskor. Det här blir en klar förbättring av vår arbetsmiljö, säger Mats Landström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida