Metoo kan göra att fler vågar säga ifrån på jobbet

#Metoo kommer att få arbetsgivare att damma av gamla dokument om sexuella trakasserier och få fler medarbetare att våga säga ifrån, tror Ulrika Hagström, expert på arbetsmiljöfrågor på TCO.
För fyra år sedan kom TCO ut med en handbok om sexuella trakasserier på arbetsplatsen som fick namnet ”Bryt tystnaden”. Då visste ingen att tystnaden några år senare skulle brytas med besked, med start i Hollywood.
I TCO:s handbok berättar bland annat en sjuksköterskestudent om en kollega som hon hade när hon arbetade som undersköterska, som alltid ville kramas och som anspelade på sex.
”Eftersom vi var flera som tyckte det var obehagligt tog vi upp det med vår chef. Men hon tog oss inte på allvar: Han är väldigt social bara, nu överdriver ni”, berättar sjuksköterskestudenten.
Arbetsgivarens ansvar
Oavsett om sexuella trakasserier sker i den amerikanska filmbranschen, inom svensk media eller i vården så är det arbetsgivarens ansvar att förebygga och stoppa. Att det ska finnas handlingsplaner och ett systematiskt förebyggande arbete är lagstadgat sedan många år tillbaka i Sverige. Men förra året kom nya strängare arbetsmiljöföreskrifter, bland annat med mer fokus på arbetsgivarens ansvar för den sociala arbetsmiljön.

– Jag tror att #MeToo-kampanjen är en väckarklocka för arbetsgivare, att kolla upp vilka rutiner man har för att förebygga sexuella trakasserier. Tidigare har det kunnat ligga mer på HR-avdelningarna att ta fram rätt dokument, men hur fungerar det förebyggande arbetet i praktiken, säger Ulrika Hagström, handläggare på TCO.
Skuld och skam
När människor delar historier och känner att de inte är ensamma hjälper det till att lyfta bort känslor av skuld och skam, som tidigare hindrat många kvinnor från att berätta om sina upplevelser.
Nu när tystnaden brutits blir det svårare att komma undan med dåliga beteenden på arbetsplatsen, säger Ulrika Hagström.
– MeToo kan få stor betydelse i arbetslivet. Det kan få fler utsatta att våga berätta och inte behöva tvivla på att det är sexuella trakasserier de blivit utsatt för, säger hon.
I helgen hölls manifestationer på flera platser i Sverige för kvinnors trygghet och frihet. På Sergels torg i Stockholm deltog bland annat arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) som berättade att hon bjudit in arbetsmarknadens parter för att försäkra sig om att arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet fungerar.
Många unga kvinnor som är tidigt i karriären har vittnat om att de känner sig extra utsatta. Det visar också Arbetsmiljöverkets siffror.
Unga kvinnor utsatta
I den senaste arbetsmiljöundersökning från 2015 uppger en procent av alla män och tre procent av alla kvinnor i åldrarna 16-64 år att de under det senaste året upplevt sexuella trakasserier från en chef eller en kollega. Bland kvinnor i åldrarna 16-29 år är motsvarande siffra 10 procent. I samma åldersgrupp uppger 20 procent att de blivit utsatta för sexuella trakasserier utanför jobbet.
För den som blir utsatt på arbetet eller i en arbetsrelaterad situation är det viktigt att skriva ner det som händer – och att säga ifrån. Tillsägelsen till kollegan eller chefen bör också vara skriftlig, säger Ulrika Hagström. Dokumentationen kan bli ett viktigt underlag för en arbetsgivare som behöver vidta åtgärder.
#MeToo
- I början av oktober avslöjade New York Times att en berömd Hollywoodregissör i årtionden har begått övergrepp och trakasserat kvinnor i filmbranschen sexuellt, trots att många känt till hans beteende.
- Avslöjandet startade ett uppror - #MeToo - som fått kvinnor över hela världen att gå ut i framför allt sociala medier och berätta öppet om sina egna erfarenheter.