Ny anställningsform skapar otrygghet på Sunderby sjukhus

Ny anställningsform skapar otrygghet på Sunderby sjukhus
– Det är en dålig anställningsform för den ger ingen trygghet, säger Erica Ohlsson.

Norrbottens läns landsting har börjat praktisera en ny anställningsform i vården som låser personalen utan att garantera arbete.

De kallas intermittenta avtal och innebär att personalen är timanställd på en avdelning men inte får något schema. Sjuksköterskorna vet inte från en dag till en annan hur de ska arbeta men ska vara tillgängliga och kan ringas in samma morgon eller kvällen före. De kan inte ta andra vikariat som dyker upp.

Sunderby sjukhus

– Det är en dålig anställningsform för den ger ingen trygghet. Vill man var en attraktiv arbetsgivare kanske man inte ska agera så här. Det är mycket märkligt, säger Erica Ohlsson ledamot i Vårdförbundets avdelning Norrbotten.

Hon säger att den nya anställningsformen främst praktiseras på specifika enheter inom opererande verksamheter på Sunderby sjukhus. De som drabbats är nyutexaminerade.

– Vi vet att en del medlemmar har skrivit på sådana här avtal och inte förstått vad de skrivit på, och det är tråkigt. Men man har rätt att säga nej om man blir inringd en eftermiddag, påpekar Erica Ohlsson.

Enligt personalchefen i opererande verksamhet, Barbro Holmqvist, är tumregeln att det efter två månader skrivs ett vanligt anställningsavtal. Men Erica Ohlsson säger att sjuksköterskorna har skrivit på intermittenta avtal som löper mellan januari och augusti. 

Mindre pappersarbete

– Vi har ett stort behov av personal i vår och i sommar, så egentligen skulle arbetsgivaren ha kunnat ge dem vikariat. Det är betydligt tryggare att få ett schema på 14 dagar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida