Ny forskning ska göra vårdens arbetsmiljö bättre

Ny forskning ska göra vårdens arbetsmiljö bättre
Ultraljudsundersökningar innebär statiska belastningar som kan leda till besvär i hand och skuldra. Foto:Aleris AB.

Ergonomin vid ultraljudsundersökningar bör förbättras och Afa Försäkring satsar pengar på forskning som ska ta fram en guide-line.

27 juni 2013

Ultraljudsundersökningar är billiga, ofarliga och informativa och blir därför allt vanligare inom sjukvården. Men en baksida är att personalen som utför undersökningarna utsätts för långvarig statisk belastning som kan ge besvär i händer och skuldror.

Överläkaren och docenten Catarina Nordander, vid Lunds universitet, får 2,7 miljoner från Afa Försäkring för att ta fram en guide-line som ska göra ultraljudsundersökningar mer ergonomiska.

Afa Försäkring, vars försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter, satsar nu sammanlagt 15 miljoner kronor till fem FoU-projekt vars syfte är att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal.

Vill utveckla teamarbete

Även ett projekt som ska undersöka om teamarbete ger bättre arbetsmiljö för läkare får pengar. Trots att teamarbete är effektivt och ökar patienternas säkerhet är det ganska ovanligt och syftet med den här studien är att utveckla läkarnas roll i teamen. Det är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet i Stockholm.

Vårdfokus har tidigare skrivit om Erica Falkenström, fil dr vid Stockholms universitet, vars forskning bland annat visar hur svårt det är för vårdens chefer att klara balansakten att hålla budget och leverera god vård till alla. Hon får 3,2 miljoner för att undersöka hur etisk kompetens utvecklas och tillämpas inom hälso- och sjukvårdens ledningsorganisation.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida