Polen: Oenighet kring den fackliga kampen för säkra anställningar

Sjuksköterskors aktioner i Polen för att slippa arbeta på kontrakt fortsätter. Men deras yrkesorganisation är positiv: då blir det möjligt att starta eget.

Som Vårdfokus berättade i går pågår en sittstrejk i parlamentsbyggnaden i Warszawa mot beslutet att sjuksköterskor ska kunna arbeta på kontrakt, inte som hittills enbart på fasta tjänster. Den fackliga organisationen OZZPiP, för sjuksköterskor och barnmorskor, är emot kontrakt som de anser kommer att leda till längre arbetspass, färre rättigheter och mindre kvalitetstid med patienterna.

Välkomnar kontrakt

Men sjuksköterskornas yrkesorganisation i Polen, PTP, välkomnar att sjuksköterskor inte längre måste vara fast anställda utan ska kunna sälja sin arbetskraft som egenföretagare, en möjlighet som inte funnits tidigare.

Enligt PTPs ordförande Dorota Kila?ska är många sjuksköterskor för anställning på kontrakt, de vill kunna välja hur och var de arbetar. Däremot är hon, precis som OZZPiPs ordförande, orolig över riskerna för att sjuksköterskor med kontrakt ska bli utnyttjade och få en sämre arbetsmiljö, till exempel med längre arbetspass som skulle kunna gå ut över patientsäkerheten.

Vill få en dialog

Organisationen OZZPiP söker nu hjälp från sitt lands ombudsman för mänskliga rättigheter för att få ett samtal med hälsoministeriet, som hittills har vägrat träffa facket.
OZZPiPs ordförande Dorota Gardias hävdar att regeringen inte kan införa så genomgripande förändringar i landets hälso- och sjukvårdssystem utan att först föra en dialog med professionerna och patienterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida