Sabotagen fortsätter på operation i Borås

Trots att det har gått nästan ett år sedan de första sabotagen av sterilförpackningar upptäcktes på Södra Älvsborgs sjukhus operationsavdelning i Borås har ännu ingen gripits.

– Vi känner oss alla otrygga. Det är klart att man inte mår väl av detta. Alla undrar ju när det ska ta slut och vi får reda på vem den skyldiga är, säger Ewa Nilsson, anestesisjuksköterska och en av Vårdförbundets förtroendevalda på sjukhuset.

På centraloperation arbetar drygt 100 personer.

Ser inte snett på varandra 

– Jag tror att de flesta tänker att det inte kan vara någon av oss. Samtidigt som det måste vara det. Men jag upplever inte att vi går omkring och tittar snett på varandra, säger Ewa Nilsson.

Sabotagen startade i slutet av förra året. Plötsligt upptäckte personalen att någon hade gjort hål i vissa av de sterilförpackningar som instrumenten förvaras i. Sabotagen har fortsatt och i dag är de uppe i ett drygt hundratal.

Kameror har hjälpt något

Efter att sju kameror monterades upp i september har antalet sabotage minskat. Under de senaste fem veckorna har endast tre sterilförpackningar med hål i upptäckts, uppger Jan-Ola Höglund som är säkerhetsansvarig på sjukhuset.

Han berättar att kamerorna bland annat monterades upp på personalens begäran, eftersom många upplevde det som obehagligt att vistas ensam i exempelvis sterilförrådet utan att kunna bevisa vad de hade haft för sig därinne. Med kamerornas hjälp kan de i efterhand visa att de inte har varit inblandade, om någon skulle misstänka det.

Ingen utifrån

Polis och åklagare är inkopplade och säkerheten på avdelningen har förstärkts. Men det enda polisen hittills har kommit fram till är att sabotagen måste ske inne på avdelningen. Analyser av tidsförlopp med mera har visat att det inte finns några hål i förpackningarna när de kommer till operationsavdelningen från sterilcentralen. Inga utomstående kommer in på centraloperation utan giltigt passerkort.

För att inte någon patient ska komma till skada har rutinerna på avdelningen skärpts. Varje öppnad sterilförpackning kontrolleras noga mot en lampa eller en ljusvägg för att inte några saboterade förpackningar ska slinka igenom. Vilket har lett till att flera i personalen börjat få besvär från axlarna.

Handlar det om instrument som det bara finns ett enda av sövs patienten först sedan steriluppdukningen är säkrad och klar.
 
Inte tappat geisten

– Trots svårigheterna har personalen faktiskt inte tappat geisten. Stämningen är inte uppgiven utan alla är inställda på att det här förr eller senare måste redas ut. Men visst, självklart är vi frustrerade över att det ännu inte har fått ett slut, säger avdelningschefen Anita Karlin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida