HÖK24

Sineva Ribeiro om Vårdförbundets varsel: ”Arbetsgivarna väljer att inte lyssna på oss”

Sineva Ribeiro om Vårdförbundets varsel: ”Arbetsgivarna väljer att inte lyssna på oss”
Sineva Ribeiro säger att hon är besviken på arbetsgivarnas ovilja att hörsamma fackets krav. Foto: Ulf Huett.

Ingen övertid eller mertid för 63 000 medlemmar från och med 25 april. Det är vad som gäller i samtliga regioner, ambulansen i Storstockholm och tre utvalda sjukhus om Vårdförbundets varsel om konflikt kvarstår. "Man går hem när arbetstiden är slut", säger ordförande Sineva Ribeiro.

Minuter efter att Vårdförbundets varsel blivit offentligt säger ordförande Sineva Ribeiro att hon är besviken på arbetsgivarnas ovilja att hörsamma fackets krav på bland annat hållbara heltider och bättre löneutveckling.

Var det ett svårt beslut att varsla om konfliktåtgärder?

– Det är aldrig enkelt att fatta ett sådant beslut. Arbetsgivarsidan bemötte inte vårt perspektiv. Det var vi som begärde medling, men nu får det vara slut. De väljer att inte lyssna. Men de måste lyssna!

Vilka delar av avtalsförslaget vägde tyngst när ni beslutade att tacka nej?

– Alla. Förbundsstyrelsen vill se en helhet som ger sådana villkor som vi kan acceptera, så att vårdens medarbetare inte behöver betala med sin hälsa för att hälso- och sjukvården ska fungera.  

Ett av Vårdförbundets yrkanden rörde arbetstidsförkortning. Hur såg den föreslagna skrivelsen kring det ut?

– Det fanns i stort sett inget om det i förslaget, mer än att det ska ske ett arbete framöver. Det kan vi inte acceptera.

Ett uppmärksammat förslag från arbetsgivarna handlade om Sveriges Nato-medlemskap och beredskap kopplat till det. Gjordes några ändringar där?

– Det ligger ett förslag på bordet om utbildningsinsatser och särskilda händelser. Men det är helheten vi inte är nöjda med.

Varför väljer ni övertids-, mertids- och nyanställningsblockad som stridsåtgärd?

– Våra yrkesgrupper har 3 miljoner övertidstimmar per år. Arbetsgivaren överutnyttjar medlemmarnas kompetens och det görs hela tiden med kortsiktiga lösningar. Detta har vi bevisat i två rapporter nyligen och det är orimligt att det ska vara så. Vi kräver hållbara och schyssta heltider, och det är även en patientsäkerhetsåtgärd. Befolkningen har rätt till en värdig hälso- och sjukvård.

Hur ska medlemmarna i Vårdförbundet förbereda sig inför varslet som träder i kraft 25 april klockan 16?

– Från och med då får arbetsgivaren inte beordra övertid eller mertid och inte heller nyanställa. Det finns ingen övertid. Man går hem när arbetstiden är slut. Om chefen eller arbetsgivaren inte respekterar konfliktåtgärden ska man kontakta sina förtroendevalda som ingår i den lokala konfliktorganisationen. Såvida arbetsgivaren inte ansökt om och beviljats dispens. Varslet omfattar även oorganiserade inom avtalsområdet.

Så påverkas du som medlem

Vilka berörs av varslet?

  • Varslet omfattar alla inom Vårdförbundets fyra yrkesgrupper - sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor - i samtliga regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm. Även anställda som inte är medlemmar i Vårdförbundet omfattas.

När börjar blockaden gälla?

  • Blockaden gäller från 25 april 2024 kl. 16.00.

Vad innebär blockaden för mig som varslad?

  • Det innebär att du inte ska arbeta övertid eller mertid under tiden som blockaden gäller. Du ska också vara noga med att ta ut dina raster, för att arbeta på rasten är att arbeta övertid/mertid. Under en pågående konfliktåtgärd kan arbetsgivaren beordra dig skyddsarbete. Det betyder att du måste utföra arbetet även om det innebär övertid/mertid.

Hur berörs jag som chefsmedlem av blockaden?      

  • Du som är chefsmedlem omfattas av övertids-och mertidsblockaden. Undantagna är de som arbetar som verksamhetschef, förvaltningschef, arbetstagare med förvaltningschefs ställning och arbetstagare som regelmässigt företräder arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar.

Vad gäller för mig som arbetar inom bemanning?

  • Avtalet som förhandlas berör inte dig som arbetar inom bemanning. Men du kan påverkas genom att dina kollegor är uttagna i konflikt och inte får arbeta övertid eller mertid. 

Källa: Vårdförbundet

Vilken roll kommer förtroendevalda att ha i den här konflikten?

– Framförallt att prata med medlemmar om vad som gäller. Konfliktorganisationen är redan i gång både centralt och lokalt.

Varslet berör 63 000 medlemmar inom samtliga regioner samt ambulanssjukvården i Storstockholm, Södersjukhuset, ​Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus. Varför just dessa?

– Det är där vi ser störst problem med övertid, helt enkelt.

Vad innebär varslet för sommarplaneringen i sjukvården?

– Att arbetsgivaren inte kan nyanställa inför sommaren. Det gäller även timvikarier.

Kan fler konfliktåtgärder bli aktuella?

– Ja, om inte arbetsgivarna respekterar de här.

Vad händer härnäst?

– Vi har lämnat in konflikthandlingar till Medlingsinstitutet. Nu ligger bollen hos arbetsgivarna.

Ordlista vid konflikt

Fredsplikt

Kollektivavtalsbundna arbetsgivare och arbetstagare och deras organisationer får inte vidta konfliktåtgärder mot varandra så länge kollektivavtalet gäller.

Konfliktvarsel

Innan konfliktåtgärder vidtas måste motparten informeras om åtgärderna.

Konfliktåtgärd 

En åtgärd som vidtas mot motparten för att sätta tryck, till exempel arbetsnedläggelse (strejk), mer-/övertidsblockad eller nyanställningsblockad. Ordet stridsåtgärd används också.

Lockout

Arbetsgivaren stänger av arbetstagare från arbetet.

Medling 

En metod för att försöka få parterna att komma överens. Metoden innebär att det utses utomstående personer för att hjälpa parterna att nå en uppgörelse.

Sympatiåtgärd 

Konfliktåtgärd för att stödja en annan part i dess lagliga konflikt.

Källa: Vårdförbundet

Strejkhistorik

Senast Vårdförbundet strejkade var 2008. Förbundets medlemmar togs också ut i strejk 1986 och 1995 (då hette förbundet SHSTF).

Strejka kan fackförbund bara göra när ett avtal inte gäller längre. Under kollektivavtalets giltighetstid råder fredsplikt.

Offentliganställda tjänstemän fick rätt att strejka först 1965.

Källa: Vårdförbundet

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida