Sjuksköterskor i Skelleftå informerar politikerna om allvarliga konsekvenser

Sjuksköterskor i Skelleftå informerar politikerna om allvarliga konsekvenser
Sjuksköterskorna på ortopediska kliniken vid Skellefteå lasarett vill berätta för politikerna vad en neddragning av vårdplatserna får för konsekvenser.

Nio vårdplatser ska bort från ortopeden och kirurgen på Skellefteå lasarett. Det klarar inte verksamheten, hävdar sjuksköterskorna som bjudit in landstings- och kommunpolitiker till kliniken i eftermiddag.

Redan i dag är beläggning på över hundra procent vardag. I fredags eftermiddag var det  överbelagt inför helgen på kirurgen 2 och på ortopeden 4 var den tredje överbeläggningen på väg in.

– Risken är att överbeläggningarna kommer att öka ytterligare, redan har vi arbetsmiljöverket på oss, vitet är nog inte långt borta, säger Maria Karlsson, Vårdförbundets förtroendevalda på kirurgen 2.

(S) uteblir

Allianspartierna har hörsammat personalens kallelse, men inte de styrande Socialdemokraterna. Vänstern var tveksam och miljöpartiet ansåg att inbjudan kom med för kort varsel.

Kommunpolitikerna är också kallade, men de fick sin inbjudan ännu senare och har inte svarat om de kommer.

Enligt Maria Karlsson kommer neddragningarna i högsta grad att påverka kommunen.

– Nu ska vi jobba för att skicka hem patienterna tidigare fast vi redan i dag skriver ut patienter som egentligen inte är klara för hemgång. Det kommer att beröra kommunen som får ta hand om patienterna, säger Maria Karlsson.

Överbelagt hela 2011

Hennes kollega, Ingela Harlén Jonsson, sjuksköterska på ortopeden 4, håller med. Där drogs man med överbeläggningar hela förra året.

– Inom loppet av ett år försvinner åtta platser från ortopeden. Många gamla får tas in för ny vårdplanering. Dessutom ska vårdcentralen ta hand om 700 återbesök om året från kirurg och ortopedkliniken, säger hon.

Enligt Ingela Harlén Jonsson är ortopeden minibemannad redan i dag. På kvällar och helger är bemanningen extremt låg. Sjuksköterskorna är rädda att kliniken ska bli en oattraktiv arbetsplats.

– Bara senaste veckan har tre blivit utbeordrade till oss för att förhållandena har skrämt bort vikarierna. Det är kris på ortopeden, vi är mycket oroliga och företagshälsan är inkopplad.

Även Arbetsmiljöverket har en längre tid hållit ögonen på avdelningarnas överbeläggningar och krävt förbättringar. Vård- och Läkarförbunden har begärt förhandling.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida