Ständiga avbrott gör oss arga och ineffektiva

Ständiga avbrott gör oss arga och ineffektiva
Att försöka göra flera komplexa uppgifter samtidigt skapar stress och frustration visar forskning från det tyska institutet för arbetsmiljö. Arkivbild: Colourbox

En studie gjord på tyska sjukhus visar att olika avbrott fyller upp till hälften av en operationssjuksköterskas arbetstid. Enligt forskarna bakom studien blir vi stressade och arga av alla avbrott eftersom hjärnan inte är skapad för att koncentrera sig på flera komplicerade uppgifter samtidigt.

Det kallas multitasking – konsten att hålla många bollar i luften samtidigt. I dagens arbetsliv är det en förmåga som efterfrågas nästan överallt. Ändå är det kanske inte det mest effektiva sättet att få mycket gjort.

Halva arbetstiden består av avbrott

En forskningsrapport från det tyska institutet för arbetsmiljö visar att uppemot hälften av en operationssjuksköterskas arbetstid består av avbrott.

De tyska forskarna har studerat sjuksköterskor och mätt hur ofta de gör flera saker samtidigt och hur många avbrott de utsätts för under en arbetsdag. De har samtidigt tittat på sjuksköterskornas sinnesstämning, irritationsgrad och deras mentala kapacitet.

Resultatet av studien visar att när sjuksköterskorna har många uppgifter samtidigt och utsätts för många avbrott blir de arga, stressade och mindre effektiva.

– Ingen klarar att göra två komplexa saker samtidigt, säger en av forskarna bakom studien, psykologen Anja Baethge till Berliner Zeitung.

Risk för fel

Hon menar att multitasking bara fungerar för vissa mycket automatiserade uppgifter; som att köra bil eller läsa, eller när en sjuksköterska efter flera års träning kan ge en injektion samtidigt som hon pratar om vädret.

Men att till exempel fylla i en journal samtidigt som man ska ringa ett samtal klarar inte hjärnan av. Då finns risk att det blir fel. Eftersom hjärnan inte är skapad för att kunna fokusera på två komplexa uppgifter samtidigt växer också frustrationen.

– I förlängningen kan stress och irritation leda till svårare problem som sömnstörningar, depressioner och utbrändhet, säger Anja Baethge till Berliner Zeitung.

Enligt forskarna gäller det här inte bara för vårdpersonal, även kontorspersonal ska klara att göra allt fler saker samtidigt.

Enligt en amerikansk undersökning består en kontorsanställds arbetsdag till 28 procent av avbrott. Andelen har fördubblats på tio år på grund av den tekniska utvecklingen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida