Stockholms psykiatri: Riskbedömning ska göras av varje överbeläggning

För att få veta hur patienterna påverkas vill Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren inom Stockholms norra psykiatri gör skriftliga riskbedömningar av varje överbeläggning.

Vårdförbundets skyddsombud inom Norra Stockholms psykiatri har reagerat starkt på de ständiga överbeläggningarna inom psykiatrin på St Görans sjukhus. När arbetsgivaren inte kom med någon plan för hur och när de skulle göra något åt saken lämnades en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

I slutet av förra veckan kom en inspektör och en jurist från myndigheten för att träffa representanter för arbetsgivaren och Vårdförbundet.

Fick avslag

Skyddsombudet Terese Nordberg är inte riktigt nöjd med resultatet av mötet.

– Vi fick avslag på vår framställan om åtgärdsplan. Men det är en framgång att Arbetsmiljöverket kräver att arbetsgivaren ska göra skriftliga riskbedömningar vid varje överbeläggning.

De diskuterade också begreppet permission.

– Ett av problemen nu är att patienter som kommer tillbaka från permission inte längre har kvar sina sängar. Frågan är om det då ska kallas permission – eller provutskrivning, säger Terese Nordberg.

På grund av överbeläggningarna kan patienter som kommer tillbaka från permisson inte räkna med att få tillbaka sin säng. Inte sällan hänvisas de till psykiatriakuten eller till att sova i ett konferensrum.

– Det kan bli ganska stökigt när de ställs inför det. Många patienter har en tung psykiatrisk diagnos och en del kan bli våldsamma.

Alla far illa

Både personal och patienter far illa av överbeläggningarna. Ett problem för personalen är till exempel hur de ska bemöta patienter som finner sin säng upptagen.

Inspektörerna från Arbetsmiljöverket sa sig vara bakbundna av att 6:6a-anmälan inte var tillräcklig tydlig. Vårdförbundets förtroendevalda funderar nu över hur de ska gå vidare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida