Sunderby sjukhus ersätter psykiatrisjuksköterskor med studenter

Sunderby sjukhus ersätter psykiatrisjuksköterskor med studenter
Divisionsledningen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus värderar inte specialistutbildade sjuksköterskor. Foto: Anders Alm.

Arbetsmiljön inom psykiatrin på Sunderby sjukhus har sådana brister att 18 sjuksköterskor har sagt upp sig de senaste två åren. För att klara sommaren ersätts erfarna psykiatrisjuksköterskor med studenter från grundutbildningen. Skyddsombuden slår nu larm till Arbetsmiljöverket.

Under flera års tid har Vårdförbundet försökt att föra en dialog med ledningen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus. Men enligt avelningen i Norrbotten har ingenting gjorts åt den undermåliga arbetsmiljön.

– Det värsta är att ledningen inte värderar sjuksköterskors specialistkompetens. Patienter inom psykiatrin borde ha rätt till samma vård som till exempel patienter inom hjärtsjukvården. Men medan man där har 100 procent specialistutbildade sjuksköterskor är siffran här mellan 20 och 30 procent, säger Stina Folkesdotter Ek, styrelseledamot i Vårdförbundet Norrbotten.

Stina Folkesdotter EkStina Folkesdotter Ek

Rekryteringsproblem

I samtal med Vårdförbundet hävdar ledningen att det inte går att rekrytera sjuksköterskor. Stina Folkesdotter Ek håller med om att det är svårt, men det skulle vara lättare både att rekrytera och behålla personal om arbetsgivaren satsade på arbetsmiljö och löner. I dag har den högst betalda sjuksköterskan – med längst erfarenhet och fem års högskoleutbildning – omkring 31 000 kronor i månadslön.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombuden att övertidsarbete, ensamarbete och dubbla arbetspass är vanligt. Dessutom ersätts de många sjuksköterskor som har sagt upp sig med icke-legitimerad personal.

– Det råder en ständig underbemanning och brist på sjuksköterskor. Personalen kan sitta och ringa till 30 sjuksköterskor en dag utan att få tag på någon, säger Stina Folkesdotter Ek.

Oro inför sommaren

Sommaren är också ett orosmoln. Det fattas upp till 15 legitimerade sjuksköterskor och arbetsgivaren försöker lösa situationen genom att rekrytera sjuksköterskestudenter som går sin femte termin. Stina Folkesdotter Ek berättar om maktlös personal, men säger också att de nu har kommit till vägs ände.

– Ledningen verkar ta anmälan till Arbetsmiljöverket på allvar och vi har inlett en dialog igen. Jag tror och hoppas att man förstår att något måste göras.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida