Tog två år innan risk för tbc-smitta anmäldes
Först efter två år och påtryckningar från Vårdförbundet och Kommunal anmälde arbetsgivaren att personal på lasarettet i Ystads utsatts för risk att smittas av tbc.
I februari 2008 behandlades i förebyggande syfte fem Vårdförbundsmedlemmar och fyra från Kommunal med antibiotika i nio månader sedan en patient med aktiv och smittsam tbc flyttats runt på sjukhuset på grund av platsbrist.
Men det skulle dröja ända till den 13 januari 2010 innan arbetsgivaren skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket, efter påtryckningar från Vårdförbundet och Kommunal.
Fanns ingen kopia
– Vi bad om en kopia på anmälan. Men det fanns ingen. Det svar vi fick från personalansvarig var att hon inte tyckte att det behövdes, säger Petra Thuvesson, förtroendevald för Vårdförbundet.
Hennes uppgifter bekräftas av huvudskyddsombudet Carina Nordblom som säger sig ha fått samma förklaring.
– Hon tyckte att det räckte med att personalen hade fått behandling.
Personalansvarig förnekar
Sjukhusets personalspecialist, Maria Lindborg, förnekar att hon skulle ha sagt så. Men hon bekräftar att ingen anmälan gjordes i samband med smittomisstanken utan först nu, efter diskussioner med Vårdförbundets och Kommunals huvudskyddsombud.
Enligt Susi Nilsson, styrelseledamot i Vårdförbundet Skåne, borde behandlingen med de mycket starka antibiotika som används vid tbc i sig ha varit skäl nog för att koppla in Arbetsmiljöverket.
– Behandlingen är oerhört tuff. Du kan inte äta frukost den närmaste timmen efter att du har tagit medicinen, du får inte bli gravid, måste undvika solen och får inte dricka alkohol. Dessutom är risken för leverpåverkan stor, säger hon.
Fall till åklagare
Som Vårdfacket tidigare har berättat utreder åklagare om arbetsgivaren vid Centralsjukhuset i Kristianstad har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. En sjuksköterska smittades av tbc av en patient, ändå tog det lång tid innan det anmäldes till Arbetsmiljöverket. Även i det fallet var det först sedan Vårdförbundet agerade som en anmälan skickades in.
Susi Nilsson på Vårdförbundet i Skåne har flera gånger krävt att Region Skåne ska ta fram en gemensam regional handlingsplan för hur arbetsgivaren och personalen ska agera när de får in en patient som misstänks ha tbc. Än har ingenting hänt.