Turbulensen i Varberg: Parterna överens om en väg framåt

Turbulensen i Varberg: Parterna överens om en väg framåt
Alla är överens om att arbetsmiljön måste förbättras på akuten på Varbergs sjukhus. Arkivbild: Wolfgangus Mozart

Man får inte bete sig hur som helst när man arbetar i vården. Det rådde det enighet om när Region Halland och de fackliga organisationerna möttes om konflikten på Varbergs sjukhus akutmottagning. Beslut togs också om att utvärdera fjolårets omorganisation och att förbättra arbetsmiljön.

I går, onsdag, möttes Region Halland och de fackliga organisationerna för att hitta en väg framåt och ut ur konflikten som råder på Varbergs sjukhus akutmottagning.

Enligt Gunnel Persson, Vårdförbundets lokala ordförande i Halland, var det ett jättebra möte. Hon berättar att alla instämde i att man skapar varandras arbetsmiljö, att hela personalen är ett team och att förändringar måste till.

Läkare bör skärpa sig

– Det gjordes också tydligt att en anställning inom vården innebär skyldigheter. Läkarna måste skärpa sig och ingen får bete sig hur som helst, säger Gunnel Persson.

En del av problemen tycks ha uppkommit därför att flera läkare på sjukhuset är missnöjda med att de inte har en chef som förstår deras villkor.

– Jag förstår inte vad de menar. Sjukhuschefen Anders Dybjer är läkare i botten, så om han inte förstår dem vet jag inte vem som ska göra det, säger Gunnel Persson.

Omorganisation utvärderas

Oklarheten till trots bestämdes det att fjolårets stora omorganisation, som inte alla varit nöjda med, ska utvärderas. Arbetsgrupper ska tillsättas för att jobba vidare med personalen och förbättra arbetsmiljön.

– Företagshälsovården är inkopplad, möjligen kommer det in en extern konsult också. Nu är det viktigt att hallänningen känner sig trygg med att komma till sjukhuset i Varberg, säger Gunnel Persson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida