#metoo

Vårdförbundet kräver krafttag mot sexuella trakasserier

Vårdförbundet kräver krafttag mot sexuella trakasserier
-Arbetsgivarna måste agera mer kraftfullt mot sexuella trakasserier inom vården, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

En ny undersökning visar att sjuksköterskor inte bara blir utsatta för sexuella trakasserier av patienter — utan också av chefer och kolleger. Nu uppmanar Vårdförbundets ordförande de som blir utsatta att kontakta facket för att få hjälp att driva ärendena.

Blev erbjuden att ha sex med överläkaren på en avdelning där jag hade praktik när jag pluggade till sjuksköterska – i utbyte mot detta skulle jag få ”ett riktigt fint omdöme”.

Så berättar en av de sjuksköterskor som deltagit i undersökningen om sexuella trakasserier som gjorts av sajten ”Framtidens karriär – sjuksköterska”. Drygt 1 000 sjuksköterskor har svarat på undersökningen.

  • 40 procent av de kvinnliga sjuksköterskorna som svarade hade utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i sitt yrke.
  • 69 procent av dem hade utsatts av en patient.
  • 33 procent av de utsatta angav att det var en kollega.
  • 26 procent av de utsatta angav att det handlade om en chef eller överordnad kollega.

Föråldrade hierarkier

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger i en kommentar till undersökningen att arbetsgivaren har ett stort ansvar att utreda, åtgärda och förebygga sexuella trakasserier.

– Sexuella trakasserier från kolleger och överordnade är helt oacceptabelt och arbetsgivarna behöver uppenbarligen agera mer kraftfullt för att motverka detta. Detta är ett resultat av bristande ledarskap och arbetsmiljöarbete från arbetsgivarnas sida. Det beror också på de traditionella hierarkier som fortfarande förekommer inom vården. Det är dags att riva de föråldrade maktstrukturerna, säger hon.

Läs också: Sjuksköterskor startar eget metoo-upprop

Facket utreder alla ärenden

Sineva Ribeiro anser också att facket har en viktig roll som företrädare för medlemmarna i sådana här frågor.

– Vårdförbundets fackligt förtroendevalda har en mycket viktig roll på arbetsplatserna. Vi uppmanar våra medlemmar att ta kontakt med oss för rådgivning och för att driva ärenden. Vi måste prata om frågorna på arbetsplatserna och stötta varandra. Vårdförbundet har större möjligheter att driva ärenden än vad Diskrimineringsombudsmannen har, eftersom vi utreder alla ärenden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida