ÖVERTID

Vårdförbundet kritiskt till schemalagd övertid

Vårdförbundet kritiskt till schemalagd övertid
Ohälsa och fler uppsägningar är några risker Vårdförbundet ser med schemalagd övertid i covidvården.

Från och med i dag, onsdag, inför Karolinska universitetssjukhuset schemalagd beordrad övertid för personal på intensiven. 250 sjuksköterskor berörs. Vårdförbundet ställer sig oenigt till beslutet. ”Det handlar inte om att man inte vill, utan om att man inte orkar,” säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Stockholm.

Veckoarbetstiden blir som mest 43,98 timmar i och med det nya beslutet, som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Redan nu arbetar såväl sjuksköterskor som undersköterskor förlängda pass på 12,5 timmar – och många har dessutom blivit inringda med kort varsel.

David Konrad, funktionschef på perioperativ medicin och intensivvård, säger till DN att övertiden inte innebär någon extra övertid utöver vad som tas ut i dag.

– Genom schemaläggningen vet medarbetarna i förväg när de ska arbeta. De får arbeta lika mycket i fortsättningen som nu, vilket är väldigt tufft när vi redan har ett övertidsuttag, säger han till tidningen.

Gunilla George, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Stockholm.

Risk för ännu högre belastning

Vårdförbundet delar inte den bilden.

– Arbetsgivarens ingång är att skapa förutsättningar för personalen att veta när de ska jobba och inte. Men vi ser ju att det ändå kommer att behövas inbeordringar och ytterligare övertid, trots att man gör den här planeringen, säger Gunilla George och fortsätter:

– Det tuffa är ju att en arbetsgrupp som gick på krislägesavtal under våren och sommaren, har en extremt tuff arbetsmiljö och redan är väldigt trötta och slutkörda nu belastas ytterligare. Det påverkar människors hälsa, välmående och vilja att vara kvar på arbetsplatsen.

Rävsax

Hon kan inte gå in på vilka kortsiktiga åtgärder Vårdförbundet vill se, men beskriver den nuvarande situationen som en rävsax.

– Vi är i ett läge där det är extremt svårt. Vi som förbund har haft dialogen om den här frågan i många år. Grundproblematiken är att det saknas bemanning och det har ju inte uppstått här och nu. Därför handlar det också om att börja ta tag i de långsiktiga lösningarna – helt enkelt skapa en attraktiv arbetsplats med bra arbetsmiljö och goda villkor som gör att man vill komma dit och vilja vara kvar där.

Ingen MBL-förhandling har skett inför beslutet om schemaläggning av övertiden.

– Vi satt i en diskussion om ett eventuellt kollektivavtal som vi sa nej till när vi informerades, så det är inte rätt hanterat, säger Gunilla George.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida