Värmland. Landstingsdirektör ogillade presskonferens om arbetsmiljön

Efter Vårdförbundet i Värmlands presskonferens om sjukhusens brister i arbetsmiljön reagerade landstingsdirektören, som tycker att den typen av frågor ska diskuteras mellan fack och arbetsgivare. Det tycker egentligen Vårdförbundet också. Men bara så länge ledningen anstränger sig för att lyssna på fackets synpunkter.

Som Vårdfokus tidigare berättat skickade Vårdförbundet Värmland i tisdags in så många som 15 arbetsmiljöanmälningar till Arbetsmiljöverket. Detta för att på allvar lyfta frågorna om hög arbetsbelastning och dåliga arbetstider på länets sjukhus. I samband med att anmälningarna gjordes utlystes även en presskonferens av Vårdförbundet. Det var ett drag som inte uppskattades av landstingsdirektören i Värmland, Hans Karlsson.

”Anmärkningsvärt”

– Det är anmärkningsvärt att Vårdförbundet väljer detta tillvägagångssätt i stället för att lyfta frågan direkt i befintliga fackliga samråd. För att kunna säkerställa arbetsmiljön i en stor och föränderlig verksamhet som landstinget krävs en bra och konstruktiv dialog, inte minst med de fackliga organisationerna, säger Hans Karlsson till Värmlands Folkblad

Men enligt Vårdförbundets vice ordförande i Värmland, Ann-Britt Jonsson, har man under flera års tid eftersträvat samverkan i frågorna. Efter att man gång på gång blivit lovade konkreta åtgärder utan resultat valde förbundets lokalavdelning att ta i med hårdhandskarna.

– Vi har pratat om arbetstider och arbetsbelastning i otaliga forum. Bland annat med Hans Karlsson och hälso- och sjukvårdschefen på ett möte i maj. Personalchefen har själv gått bredvid på intensivvårdsavdelningen i Karlstad en natt och sett hur det ser ut. Dessutom har vi Landstingshälsan med oss i det här. Hela tiden har vi fått samma svar, det blir för dyrt, vi har inte ekonomin, säger Ann-Britt Jonsson.

Sista utväg

De många 6:6a anmälningar som nu gjorts, och som främst riktar sig till divisionerna för operation och medicin på Centralsjukhuset i Karlstad och till länsdelssjukhusen i Arvika och Torsby, var enligt Ann-Britt Jonsson en sista utväg.

– Det är sorgligt att det ska behöva gå till sin yttersta gräns innan något ska hända. Men politikerna har vetat om detta länge, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida