”Vi sliter ut oss”
För att få tyngd bakom orden har personalen på kirurgkliniken i Västerås och facket samlat in bevis på att arbetsmiljön är ohållbar. Nu ligger materialet till grund för ett nytt miljonvite.
Sjuksköterskan Maria Lilja står framför tavlan med vårdtyngdsbedömningar efter arbetsdagens slut och konstaterar att hon jobbat för två.?
— Nästan varje dag önskar jag att jag kunde dela på mig. Att be en annan sjuksköterska om hjälp, den tanken tänker man inte ens här, säger hennes kollega Catharina Lempiäinen.?
Hon har arbetat på avdelningen i ett år och ses redan som en av de mer erfarna. För det här är en arbetsplats som många lämnar snabbt.?
Från dagrummet hörs Martin Timells rappa stämma från tv:n och en yngre mans snarkningar. Mannen sover i en säng fem meter från tv-apparaten. Sladden till larmet ligger slängt över ett matbord. Bröstkorgens tunga rörelser syns tydligt genom rutorna i blomsterspaljén som skyddar hans sovplats.?
Patienter i dagrummet och på läkarexpeditionen, personalbrist, låga löner, hög sjukfrånvaro, få erfarna sjuksköterskor, tryck från akuten och många extrapass. Allt i en komplex röra. Dessutom inget skyddsombud bland sjuksköterskorna som kan agera gentemot arbetsgivaren.?
För drygt två år sedan uppmärksammade Arbetsmiljöverket att personalen på kirurgklinikens avdelningar mådde dåligt på grund av för mycket arbete och för lite resurser. Inget hände från arbetsgivarhåll.?
Avdelningschefen Elena Einarsson beskriver situationen så här:?
— Sjukhusledningen frågar oss, vad ska ni göra åt saken? Och vi frågar dem, vad ska vi göra? Vad ska vi prioritera???
För att kunna bidra med något konkret började Vårdförbundet i Västerås tillsammans med de anställda att samla in bevis på att arbetssituationen är ohållbar.?
Arbetsmiljöinspektören Lena Boman måste lägga ifrån sig telefonluren för att kunna bläddra i den decimetertjocka bunten papper som ärendet nu utgör. Här finns:?
- Vårdtyngdsmätningar — bör ligga på 450 i vårdtyngd för en sjuksköterska, men hamnar många gånger på det dubbla, särskilt kvällar och helger.
- Avvikelser som personalen skrivit — här går det att läsa om raster som hoppats över, sjuksköterskornas stress över att inte hinna med sina grundläggande arbetsuppgifter, oro och dålig sömn, känslan av att ha tappat kontrollen över patienterna.
- Statistik på överbeläggningar.
- Siffror på personalbristen — just nu skulle exempelvis kirurgavdelning 6 behöva ytterligare fem sjuksköterskor för att kunna ha alla vårdplatser öppna.
- Intervjuer som Vårdförbundet gjort med sjuksköterskor som sagt upp sig och slutat på grund av arbetsmiljön. ?
Stärkt i övertygelsen om problemets allvar har Arbetsmiljöverket ökat pressen på sjukhusledningen. Före den sista augusti i år måste bemanningen ha ökat eller arbetsuppgifterna minskat. Annars hotar miljonböter.??
Maria Lilja och Catharina Lempiäinen suckar. De har blandade känslor inför Arbetsmiljöverkets inblandning. På avdelningen har det spridit sig en allmän besvikelse över hela situationen. Sjuksköterskorna känner sig också oroliga eftersom de hört att eventuella viten kommer att tas från kirurgklinikens egen budget. ?
Detta är något som sjukhuschefen Birgitta Bartholdson Carlsson bekräftar för Vårdfokus.?
— Ja, det kommer att ligga på klinikens resultat. Vi har ingen extra pott för viten och det finns inga mer pengar att få. Därför måste vi försöka undvika att få viten, säger hon.?
Enligt sjukhuschefen är det verksamhetschefens ansvar att reda upp situationen. Och Birgitta Bartholdson Carlsson har stora förväntningar på en ny verksamhetschef som kommer att tillträda på kirurgkliniken i april. Även personalen och Vårdförbundet i Västerås sätter sitt hopp till den nya chefen som hittills uppfattats som villig att lyssna och samarbeta. Arbetsmiljöinspektören Lena Boman lovar från sitt skrivbord i Örebro att hon inte tänker ge sig förrän personalen mår bättre.??
Ett lakan fladdrar till och på andra sidan står undersköterskan Sladja Milenkovic som hört delar av samtalet. Medan hon bäddar vill hon flika in att allt inte är nattsvart på avdelningen.?
— Det finns vackra stunder här också, dagar då vi säger till varandra att vi gjort något fint för patienterna. Men jag önskar att det fanns mer tid att prata med sjuksköterskorna.
Viktigt HUR du skriver en avvikelse
- Din arbetsgivare är enligt Arbetsmiljölagen skyldig att åtgärda arbetsmiljöproblem som drabbar dig i form av tillbud, arbetsskada eller arbetssjukdom. Därför är det viktigt att få med detta när du skriver avvikelser.
- Skriv inte ”överbeläggningar” eller ”patienter i korridoren” vid hög arbetsbelastning som får dig att må dåligt. Utgå i stället från dig själv. Hur blir du som individ påverkad? Sover du dåligt? Får du ont i huvudet? Har du högt blodtryck och ont i magen?
- Som anställd i vården kan avvikelserapporter användas för både sådant som drabbar patienter och dig själv.
- Med din legitimation följer en skyldighet att rapportera saker som drabbar eller kan drabba patienter. Enligt arbetsmiljölagen ska du rapportera brister i din arbetsmiljö. Därför är det viktigt att skriva avvikelser, även när du egentligen inte hinner.