Ambulanssjuksköterskorna får betala när dygnspassen ska bort i Värmland

Ambulanssjuksköterskorna får betala när dygnspassen ska bort i Värmland
Ambulanssjuksköterskorna Synnöve Karlsson och Miriam Hedström arbetar vid ambulansstationen i Likenäs i Nordvärmland.

Ambulanssjukvården i Värmland vill ta bort jouren och dygnsarbetspassen. Men ambulanssjuksköterskorna får vara med och betala genom att arbetstiden förlängs med två timmar i veckan. "Fruktansvärt", säger de anställda.

Det råder upprorsstämning bland ambulanssjuksköterskorna i Värmland. I ett års tid har man samarbetat med arbetsgivaren för att ta fram ett förslag om att ta bort jourpassen som innebär att man arbetar hela dygn.

Två timmar mer

I december kom ett förslag från ambulanssjukvårdens ledningsgrupp om hur förändringen ska gå till. Där sägs att förslaget endast kan genomföras under förutsättning att veckoarbetstiden förändras. För ambulanssjuksköterskorna innebär det att de skulle gå från 36,33 timmar i veckan till 38,25 timmar.

– Folk här blev helt vansinniga när de fick veta att arbetsgivaren vill att vi ska vara med och bekosta förändringen av joursystemet, säger Miriam Hedström, ambulanssjuksköterska i Likenäs och förtroendevald för Vårdförbundet.

Vårdförbundet i Värmland är ense med arbetsgivaren om att dygnspassen måste bort, både för att ge de anställda en bättre arbetsmiljö och för att förbättra patientsäkerheten.

– Men arbetsmiljö och patientsäkerhet är landstingets ansvar och vi kan inte förstå att det här ska genomföras med hjälp av sämre villkor för oss, säger Miriam Hedström.

En kostnadsfråga

Torbjörn Nyvall, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland, säger att han förstår att ambulanssjuksköterskorna inte jublar över förslaget att utöka arbetstiden.

– Men det här är min möjlighet som verksamhetschef att göra förändringen. Sådana är de ekonomiska förutsättningarna med de sparkrav som vi har.

Måste ändra i avtalen

För att kunna genomföra förslaget måste arbetsgivaren först ändra i de enskilda anställningsavtalen där ambulanssjuksköterskorna i dag har 36,33 timmars veckoarbetstid. Men dessutom måste man undanta ambulanssjuksköterskorna från det lokala kollektivavtalet där det står att de som arbetar natt har 36,33 timmar.

Ambulanssjukvårdarna ska enligt förslaget inte behöva gå upp i arbetstid eftersom de har ett centralt avtal som ger dem som arbetar natt rätt till 36,33 timmars arbetstid.

Arbetsgivaren har kallat till förhandling i nästa vecka och planerar att genomföra förslaget till hösten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida