Äntligen matrast!

Äntligen matrast!
Rätt att äta. Susann Wärmefors Wedin har länge kämpat för att få matrast. Nu slipper hon och kollegan Per Axelsson att slänga i sig maten. Foto: Lars Nyman

Sedan den 1 februari får ambulanssjuksköterskorna på Samariten ambulans i Stockholm ta matrast med sökarna avstängda. Extra bilar som löser av gör det möjligt.

Arbete i tio, tolv timmar i sträck utan att hinna äta. Så ser verkligheten ut för många som arbetar i ambulans i Stockholms län. Som om det inte räckte med tunga lyft och ständig övertid. ??

I 20 år har diskussioner förts mellan landstinget, entreprenörer, fack och SOS Alarm om hur ambulanspersonalen ska få en matrast under långa arbetspass ­­— utan att hitta någon lösning. Under tiden har belastningen på bilarna stadigt ökat. Redan före det tragiska Emilfallet var Stockholm ett högbelastat område, men sedan dess är situationen extrem. ?

Bilarna hinner knappt lämna en patient förrän SOS Alarm dirigerar dem till nästa. ?

Tolv timmar utan mat är inte ovanligt för Stockholms ambulanspersonal. De som inte klarar att vara utan mat så länge försöker kasta i sig sin mat i samband med att de lämnar en patient på något sjukhus. Själva kallar de det för att ”fuläta” eller mygla sig till matrast.?

— Vi har världens bästa jobb men som sjuksköterska blir du inte gammal i det här yrket. Allt går i ett och det har inte varit en rättighet att få äta utan en bonus, säger ambulanssjuksköterskan Susann Wärmefors Wedin, Vårdförbundets förtroendevalda, som länge har försökt att lösa situationen. ??

Det är SOS Alarm som sköter dirigeringen och bestämmer vart bilarna ska och när. Entreprenörerna kör på deras uppdrag. När ambulansföretagen och SOS Alarm i somras återigen misslyckades med att nå en överenskommelse tog Samariten saken i egna händer. Nu får alla äta lunch. Arbetsgivaren låter dem som arbetar förmiddag vara kvar en bit längre än förut och dem som arbetar eftermiddag börja lite tidigare. ?

— På så vis går man dubbelt några timmar så att en resurs kan frigöras, säger Ulf Kanfjäll, personalchef på Samariten. ?

Mellan klockan elva och klockan ett får personalen i bilarna telefon från Samaritens dirigering att de fem minuter senare kan ta en halvtimmes rast. När de får samtalet är de antingen i närheten av ett sjukhus eller nära sin station. Sedan kan de stänga av sina sökare i en halvtimme och äta i lugn och ro. Samtidigt meddelar Samaritens driftsledning SOS Alarm att bilen är avställd. I stället kör ett par extra ambulansbilar som lunchavlösare.?

— Beslutet att införa rast känns bra, jag är väldigt glad. Förut la vi ner så mycket energi på att fundera på när vi skulle hinna äta. Nu slipper vi den stressen, och behöver inte kasta i oss maten, säger Susann Wärmefors Wedin. ??

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen ambulanssjuksköterskor är inte sen att ge Samariten en eloge för initiativet. Själv jobbar han på Falck ambulans och har svårt att klara sig utan mat i mer än fem—sex timmar. ?

— Samariten löser ett problem som pågått i evigheter. Det är en jätteförbättring från att inte ha fått äta på tolv timmar som verkligheten ser ut för många av oss. Vi blir en fara både för patienten, oss själva, och i trafiken. ?

Både han och Susann Wärmefors Wedin hoppas att de andra entreprenörerna följer Samaritens exempel. Även om personalen får rastavdrag innebär lunchen en extra utgift för Samariten.?

— Men i och med avdragen får vi igen en del av kostnaden och så får vi piggare medarbetare och det är ju inte dumt, säger Ulf Kanfjäll. ?

Varför har ni inte gjort det här tidigare, när det verkar så lätt??
— Jag tror ingen har tänkt på att man kan göra så här. Vi har helt enkelt inte tänkt utanför boxen tidigare

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida