Arbetsgivaren backar om iva i Lund

Arbetsgivaren backar om iva i Lund
De iva-sjuksköterskor i Lund som var oroade för uppsägning kan andas ut. Arkivbild: Anders Olsson

Erkänner att fel information har getts om planerna på att införa treskift för alla.

Ledningen för intensivvården och den postoperativa verksamheten på Skånes universitetssjukhus i Lund medger nu att det skriftliga underlaget om planerna på omorganisation är olyckligt formulerat och inte stämmer med det man har förmedlat muntligt. I ett personligt direktmejl till alla anställda som berörs kommer felaktigheterna att korrigeras.

Det berättar Janet Parmvi, ombudsman för Vårdförbundet Skåne, som i går eftermiddag förhandlade med iva-sjuksköterskornas arbetsgivare.

Anställningsavtal gäller

Att arbetsgivaren ensidigt kan skriva om ett anställningsavtal är fel. Det är inte heller så att man på egen begäran säger upp sig om man tackar nej till ett omplaceringserbjudande.

Enligt svensk arbetslagstiftning består ett anställningsavtal tills du själv aktivt och skriftligen säger upp dig genom att underteckna en avgångsanmälan eller blir uppsagd.

– Det är bara ett nytt påskrivet anställningsavtal eller en underskriven avgångsanmälan som gäller, säger Janet Parmvi.

Kan ångra sig

De enstaka sjuksköterskor som har sagt att de kan tänka sig att gå med på erbjudandet kan utan vidare ångra sig.

I mbl-förhandlingen begärde Vårdförbundet också en ny risk- och konsekvensanalys av vilka följderna skulle bli av att genomdriva omorganisationen trots att arbetsgivaren nu har sett hur lågt intresset är.

– För att göra nattjänstgöring på iva mer attraktivt måste det till en långsiktig lösning. Det kan vara att förbättra villkoren, så har man löst det på liknande avdelningar, säger Marion Ländin, en av Vårdförbundets förtroendevalda på iva i Lund.

Oron har varit stor

Det var i förra veckan som personalen informerades om att arbetsgivaren tänkte organisera om så att alla jobbar treskift. Den tredjedel av sjuksköterskorna som hittills antingen bara arbetar dag eller bara natt skulle inte kunna göra det längre.

Orsaken var att det länge fattats personal nattetid. De 23 sjuksköterskor som berördes hotades med uppsägning. De fick veta att om de sa nej till erbjudandet skulle arbetsgivaren försöka omplacera dem till andra kliniker i Skåne med renodlade tjänster. Gick inte det skulle de erbjudas treskift igen. Om de då tackade nej skulle arbetsgivaren tolka det som att de sa upp sig.

Särskilt de 21 sjuksköterskor som i många år arbetat enbart dagtid oroade sig både för hur de skulle orka, för den egna hälsan och för patientsäkerheten.

Arbetsgivarns vidhåller dock att omorganisation är det enda sättet att lösa problemet med bristen på sjuksköterskor nattetid. Hur det ska gå till är dock oklart.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida