Falcks vd skyller massuppsägningarna i Skåne på Vårdförbundet

Falcks vd skyller massuppsägningarna i Skåne på Vårdförbundet
Falck ambulans vd Sven Engquist hotar stämma Vårdförbundet.

Ambulansföretaget Falcks vd är arg på Vårdförbundet. Det är förbundets fel att över 30 procent av de specialistutbildade sjuksköterskorna har sagt upp sig, anser han. Vårdförbundets förtroendevalda anser att arbetsgivaren i stället borde sätta det i samband med de dåliga arbetsvillkoren.

Vårdfokus har sökt Falcks vd, Sven Engquist, för en kommentar, men han har inte ringt upp. Till tidningen Sydsvenskan säger han att det är fackets fel att så många sjuksköterskor inom Falcks ambulansverksamhet i Skåne på senare tid har sagt upp sig.

Rickard Uppenberg, ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, tillbakavisar anklagelsen och säger att Falck inte är trovärdiga som arbetsgivare längre.

– Självklart har vi inte uppmanat någon att säga upp sig. Dels är det en förbjuden stridsåtgärd att uppmana till sådant, dels är det ett beslut som bara den enskilda individen kan ta, säger Rickard Uppenberg.

Vill ha skadestånd

Sven Engquist hotar med att kräva Vårdförbundet på skadestånd och säger i Sydsvenskan att inskolning av ny personal kostar pengar – pengar som förbundet borde stå för. Uppsägningarna innebär en risk för merkostnader på cirka tre miljoner kronor.

– I stället för att anklaga oss och hota med stämning borde Falck se sin egen del i att de har hamnat i kris. 28 specialistsjuksköterskor har sagt upp sig den senaste tiden för att företaget har delat på dygnet och sedan infört olika arbetstider på olika stationer, säger Rickard Uppenberg.

Han berättar om avvikelserapporter som duggade tätt under våren och som ledde till att Falck införde delade dygnsturer för ambulanspersonalen. ”Bra”, tyckte Vårdförbundet, men sedan gjordes misstaget att behålla sju timmars jour per vecka på en del stationer och ta bort jouren på andra. ”Orättvist”, ansåg personalen och missnöjet spred sig.

Missnöje på små stationer

– Inför hotet av massuppsägningar tog arbetsgivaren bort jourtiden på de stora stationerna i Lund och Landskrona, men då väcktes missnöjet på de mindre stationerna – som även de har hög belastning och, inte minst, långa körsträckor.

Jourtiden sänktes från sju till fyra timmar på de små stationerna i Eslöv, Hörby, Sjöbo och Ystad, men det har inte minskat personalens irritation.

– Vi har försökt att få arbetsgivaren att förstå att dålig personalpolitik leder till uppsägningar. Ambulanssjuksköterskor är attraktiva på arbetsmarknaden och dessutom betalar akutsjukhusen högre lön än den vi får inom ambulansen, säger Rickard Uppenberg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida