Kritik mot Vårdförbundets nej till lokala nattavtal

Kritik mot Vårdförbundets nej till lokala nattavtal
Åsikterna är delade om Vårdförbundets strategi i nattarbetstidsfrågan. Arkivbild: Mostphotos

Pressen från medlemmarna börjar bli svår att hantera. "Som att sitta i en rävsax", säger Kerstin Erlandsson ordförande i Dalarna.

15 januari 2015

Som vi tidigare berättat har Vårdförbundet bestämt sig för att säga nej till alla nya lokala nattavtal, för att pressa arbetsgivarna att i stället förbättra villkoren för nattarbete i det viktiga och mer långsiktiga centrala kollektivavtalet, de allmänna bestämmelserna, AB.

Tålamodet tryter

Kampviljan ute på Vårdförbundets lokalavdelningar har hittills varit stor. På senare år har många sett nackdelarna med lokala arbetstidsavtal, som är lätta att säga upp så fort landstingen och regionerna tycker att de behöver spara pengar. Bättre nattvillkor i ett nytt centralt avtal skulle gälla alla och på betydligt längre sikt.

Men förbundets strategi börjar bli tuff att leva upp till – och ifrågasatt.

Måste diskuteras mer

I dagsläget har en del landsting och regioner lokala nattavtal och andra inte, vilket gör att medlemmar på vissa håll i landet drabbas hårdare än andra. Pressen från medlemmarna att få bättre nattvillkor är stor och tålamodet börjar tryta.

– Det är svårt att hålla fast vid i en strategi när medlemmarna ser ett erbjudande som skulle förändra deras värld, säger Susi Nilsson, vice avdelningsordförande i Skåne där regionen just nu erbjuder ”väldigt bra villkor” i ett förslag till nytt lokalt arbetstidsavtal.

Kerstin Erlandsson, lokalordförande i Dalarna, känner sig ensam på barrikaderna. Hon tycker att arbetstidsstrategin behöver diskuteras mer inom förbundet.

Tufft möta medlemmarna

Framför allt måste det bli tydligare hur lokalavdelningarna ska hantera trycket från medlemmarna, anser hon. Just nu finns ingen gemensam genomarbetad strategi för detta inom förbundet.

– Det är ingen enkel situation, lite som att sitta i en rävsax. Jag måste bemöta mina medlemmars krav och lokalt driva frågan om bättre nattvillkor, men får inte teckna lokala avtal. Det är viktigt att få till bättre villkor centralt, men jag tror ärligt talat att en sådan lösning ligger långt borta, säger Kerstin Erlandsson.

Viktigt att förklara

En handlingsplan som kommer att ge stöd och struktur till det lokala fackliga arbetet i frågan är fördröjd men på gång, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Tills vidare är hennes råd att helt enkelt ge sig ut och prata och förklara för missnöjda och frågande medlemmar varför det är viktigare att fortsätta pressa arbetsgivarna än att tacka ja till lite bättre nattvillkor lokalt.

Men detta är inte heller så lätt. När avdelning Norrbotten bjöd in till ett informationsmöte om fackets strategi i nattarbetsfrågan i mitten av december kom endast en av hundratalet berörda medlemmar, berättar Erica Ohlsson, avdelningsordförande i Norrbotten. Själv är hon ändå övertygad om att förbundet måste hålla fast vid sin gemensamma strategi.

Förstår ilskan

För att få till en dialog med medlemmarna är lösningen snarare att ge sig ut på arbetsplatserna och jobba mer uppsökande, säger Sineva Ribeiro.

Hon är medveten om att strategin som Vårdförbundet valt i nattarbetstidsfrågan kan väcka ilska, bli jobbig att leva upp till och till och med riskera att förbundet förlorar medlemmar.

– Men vi måste våga vara långsiktiga. Tillsammans lyckas vi om vi orkar hålla i frågan.

Diskussionen om arbetstidsstrategin fortsätter och ska bland annat upp på nästa förbundsstyrelsemöte.

Läs mer:
Sineva Ribeiro om strategin: Därför är den viktig
Strategins konsekvenser ute i landet: Dalarna, Norrbotten, Skåne

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida