Läsarna. ”Ta inte bort dygnspassen!”

Läsarna. ”Ta inte bort dygnspassen!”
I de områden där det är få uppdrag på nätterna och stora möjligheter att få sova, fungerar dygnspassen. Det anser flera läsare som hört av sig till Vårdfokus. Arkivbild: Mostphotos

Allt är inte svart eller vitt. På lugna stationer funkar det att jobba 24 timmar i sträck. Det är några reaktioner på ambulansrättegången.

31 oktober 2014

Nästa vecka avslutas rättegången i Göteborg där arbetsgivaren Västra Götalandsregionen är åtalad för arbetsmiljöbrott. Upprinnelsen är en olycka 2010 då en ambulanssjuksköterska som hade jobbat nästan 23 timmar i sträck somnade framför ratten och körde in i en bergvägg. Hans kollega fick svåra skador.

Väckt många reaktioner

Domen, som väntas i december, kan bli vägledande och slutet för dygnspass inom Ambulanssverige. Det har väckt känslor i kåren och Vårdfokus webbrapportering från rättegången har genererat många kommentarer från läsare som vill behålla dem.

Belastningen på nätterna varierar runt om i landet påpekar läsarna, och i exempelvis glesbygden där det är få uppdrag på nätterna och stora möjligheter att få sova fungerar det att vara i tjänst 24 timmar i sträck.

”Allt är inte svart eller vitt. För vissa personer och ambulansstationer passar detta med dygn väldigt bra”, skriver signaturen Robert.

Läsaren Torbjörn håller med och tycker att man ska ha en dialog med personalen. ”Dygnspassen är fantastiskt bra på de stationer som har en sådan belastning att det fungerar. Att generellt ta bort dygnen i hela Sverige är ogenomtänkt.”

Delade dygn är värre

Alternativet med delade dygn kan till och med vara ännu jobbigare, anser Kent. ”Det är nästan värre att jobba flera nätter på rad än att ta ett dygn och sedan få långvila efter, det kan nog många skriva under på.”

Malin håller med. Hellre jobba komprimerat och sedan få långledigt, än att sprida ut arbetstiden på flera dagar. Hon har jobbat på olika scheman inom vården och har aldrig mått så bra som med dygnsschema, skriver hon. ”Det är jobbigt att jobba natt men det kommer vi inte ifrån. Då är det extra viktigt med sammanhängande ledighet.”

Ta bort lågprioriterade uppdrag

Det kanske inte var dygnspasset som orsakade olyckan, menar Markus. ”Eller så var det alla ”onödiga” uppdrag som tröttade ut, eller utebliven middag och toabesök. Så länge vi inte vet så bör nog dygnspassen vara kvar.”, skriver han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida