(S) i Östergötland lovar återinföra borttagna arbetstidsmodeller

(S) i Östergötland lovar återinföra borttagna arbetstidsmodeller
Samstämighet om säker vård men oenighet om landstingsskatt i debatten i Linköping. Foto: Henrik Witt.

Att det är valår märktes när Vårdtåget anordnade debatt med lokala politiker i Linköping. Socialdemokraterna gjorde flera utspel och lovade att återgå till de arbetstidsmodeller som den nuvarande borgerliga majoriteten tagit bort. Dessutom avslöjade man att det kommer ett förslag om höjd landstingsskatt om man vinner valet.

– Vi vill höja skatten i Östergötland med mellan 40 och 60 öre. Det kommer att ge ca 350 miljoner kronor som ska gå till fyra prioriterade områden: äldre, barn och unga, psykiatri och missbruksvård. Det sade Mats Johansson (S) som kandiderar till landstinget.

 

Han riktade också skarp kritik mot det borgerliga landstingsstyret som han menade hade skapat stora ekonomiska problem. Men det fick förstås de borgerliga företrädarna att se rött.

 

– Det är tråkigt att socialdemokraterna försöker sprida ett rykte om att landstinget i Östergötland har dålig ekonomi, när det i själva verket ser väldigt bra ut på sikt. Vi kommer att klara det här bra utan att behöva höja skatterna, kontrade Anders Senestad (M) och påpekade att han trodde att diskussionen skulle handla om patientsäkerhet och inte om valfrågor.

 

Men diskussionen om patientsäkerhet ville aldrig hetta till riktigt ordentligt. Alla partier betonade att det råder en stor samsyn i de frågorna och att det inte skiljer något mellan partierna, utan alla tycker att det är viktigt med säker vård.

 

– Men då behövs det också förutsättningar för att kunna bedriva det, menade Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

 

Bland åhörarna ifrågasattes varför man mäter vårdkvalitet på det sätt man gör. När det blir så stort fokus på att tillgänglighet till läkare är ett mått på kvalitet så får annat stå tillbaka.

 

– Vi mäter mycket annat också, men tillgänglighet är en viktig fråga för oss, svarade Anders Senestad (M).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida