Skellefteås nattsjuksköterskor: Samverkansmöte slutade i oenighet
Nattsjuksköterskornas nya organisation i Skellefteå går till central förhandling sedan samverkansmötet mellan fack och kommun slutade i oenighet i fredags.
Det enda Vårdförbudnet lokalt var överens med arbetsgivaren om var att det är bra att ha en enda chef för alla nattsjuksköterskor.
– Vi befarar att patientsäkerheten kan komma i fara, säger Vårdförbundets förtroendevalda Angelica Lundstedt.
Tufft uppdrag
Som Vårdfokus tidigare har berättat ska en ny organisation gälla för nattsjuksköterskorna i Skellefteå från den första oktober. Då ska de alla utgå från Ömheten, ett boende inne i centrala Skellefteå.
Utom en som sitter kvar och tar emot alla samtal från personal på boendena. Förutom rådgivning ska den sjuksköterskan också dela ut de uppdrag som kollegerna ska åka ut på.
Rådgivningsfunktionen ska rotera och tanken är att den sjuksköterska som ansvarar för den dessutom ska utföra omvårdnadsinsatser på Ömheten när det är lite lugnt i telefonen.
– Vi anser att det är ett för tufft uppdrag, och undrar vilka förväntningar om stöd som personalen på den enheten kommer att ha, säger Angelica Lundstedt.
Hon anser att det dessutom blir osäkert och otryggt för personalen på boendena som i akuta lägen behöver kunna komma fram snabbt om bara en person ska svara i telefonen. Arbetsgivaren funderar på en lösning med en akuttelefon, men det är inte klart vem som ska svara i den.
Från att ha varit fem sjuksköterskor på fem stadsdelar blir de nu fyra som tillsammans delar på den femte stadsdelen, vars sjuksköterska den natten sitter i rådgivningen. Sjuksköterskorna anser att de kommer att tillbringa mycket mer av sin tid i bilen jämfört med i dag.
5,5 mils resa
– Det är sagt att körtiden ska vara 30 minuter och det kan den nog vara ibland. Men om jag ska ta mig till ett boende i Ursviken eller Skelleftehamn från mitt område, Byske, är det 5,5 mil och den sträckan kör man inte på en halvtimme, konstaterar Angelica Lundstedt.
Den riskanalys som gjorts är Vårdförbundet inte heller nöjd med.
– Till exempel står det under Våld och hot att vi inte har något stöd i dag i situationer där våld kan förväntas. Det kommer inte att bli bättre, vi ska ju fortfarande jobba ensamma och gå till och från bilen ensamma.