Sommar 2014. Sjuksköterskor rädda att inte få semester ens till hösten

Sommar 2014. Sjuksköterskor rädda att inte få semester ens till hösten
– De som ställt upp och jobbat i sommar måste få sin semester i höst, säger Camilla Henningsson, ordförande i Vårdförbundet Halland.

Det blir tufft när sommarens hjältar äntligen ska få ledigt. I Halland har 300 sjuksköterskor sålt semestern till arbetsgivaren, för att rädda vården.

Både arbetsgivaren och Vårdförbundet känner oro inför hösten. De stängda vårdavdelningarna ska öppnas igen och det behövs full bemanning på hela sjukhuset. Samtidigt nappade rekordmånga på sommarerbjudanden och ställde upp och jobbade när andra hade semester. De behöver nu också vara lediga.

– Vi är oroliga över personalbristen till hösten. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Nu är det sommar året om på det viset. Men de som skjutit upp semestern måste få ledigt också. Jag är förvånad över hur många som ställt upp. De sa ”aldrig mer” efter förra sommaren, säger Camilla Henningsson, ordförande i Vårdförbundet Halland.

Hög vårdtyngd under året

Som Vårdfokus tidigare rapporterat har situationen på Varbergs sjukhus varit hårt pressad sedan tidigare i år, med högt vårdtyngd och stor personalomsättning. De har svårt att locka nya sjuksköterskor. Hyrsjuksköterskorna blir fler och fler.

Olika lösningar genomfördes för att lösa de ökande problemen inför sommaren, vilket räddade vården tillfälligt.

– Nu måste de som ställt upp och jobbat få ledigt. Men jag har hört att medarbetare nekas semester nu under tidiga hösten och att de ska få se hur det blir nästa period. Det låter inte lovande, säger Camilla Henningsson.

Befogad oro över hösten

Arbetsgivaren tycker att fackets oro är befogad. Rekordmånga sköt upp semestern och när så många behöver ta ut ledigheten senare drabbas verksamheten.

– Det blir en utmaning när all semester ska tas ut under hösten. Men det ingår i förutsättningarna. Det är osäkert hur vi ska få ihop bemanningslösningen. Men jag har ändå gott hopp, det har alltid lyckats tidigare och är vår ambition att det ska göra det även i år, säger Mats Bunse, biträdande personalchef på Hallands sjukhus.

På Vårdförbundet Direkt svarar rådgivare på medlemmarnas telefonfrågor från hela landet. De känner igen problematiken.

– Sommarsituationen fortsätter långt in på hösten sedan flera år. Den som skjuter upp sin sommarsemester måste i dag ha ett tydligt löfte om när semestern är beviljad i stället. För på hösten dyker andra ledigheter upp, många kommer in på utbildningar, någon kanske har sagt upp sig under sommaren eller går på tidigare föräldraledighet, säger Susanne Björkman, rådgivare.

Fakta

  • Du har både rättighet och skyldighet att ta ut minst 20 dagar av sin semester under kalenderåret.
  • Semester som är beviljad får inte dras in innan den är påbörjad. I en pressad situation kan arbetsgivaren däremot ringa under pågående semester och beordra arbete. Men du har rätt att vara oanträffbar under semestern.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida