Till sist betalades övertiden – som växt till miljonbelopp

Till sist betalades övertiden – som växt till miljonbelopp
Odense universitetssjukhus är skyldig sina sjuksköterskor 6 639 000 kronor i mer- och övertidsersättning. Arkivbild: Colourbox

Hundratals sjuksköterskor på ett av Danmarks största sjukhus har under flera år inte fått ut någon övertidsersättning. Sedan Dansk sygeplejeråd agerat får de tillsammans nu över 6,5 miljoner kronor på septemberlönen.

19 september 2012

I åratal har Odense universitetsjukhus systematiskt räknat fel på omkring 850 sjuksköterskors lön så att de sedan 2005 inte har fått ut mer- och övertidsersättning för nästan 30 000 arbetstimmar.

Det var de förtroendevalda på sjukhusen som upptäckte att lönebeskeden inte stämde med sjuksköterskornas timrapportering.

– Arbetsgivaren har tagit för lätt på det här. Vi har kämpat länge för att lösa frågan, men det verkar som om de inte ville rätta till det förrän de blev pressade, säger Marie Mogensen, sjuksköterskornas förtroendevalda på sjukhuset till Dansk sygeplejeråds tidning Synergi.

Dansk sygeplejeråd, sjuksköterskornas fackliga organisation, har haft flera möten med sjukhusledningen bland annat för att få rätt att se sjuksköterskornas timlistor. Först då facket fick dokumentationen och hotade att göra rättssak av det hela kom processen i gång.

– När Regionrådet medgav att vi tolkade arbetstidsreglerna korrekt gav de äntligen med sig, säger Jytte Kristensen, vice ordförande i Dansk sygeplejeråds Kreds Syddanmark till tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida