Trötta barnmorskor riskerar sin fjärde semestervecka
Barnmorskor på Växjö lasarett riskerar att gå miste om sin fjärde semestervecka. Arbetsgivaren har kallat till förhandling och hävdar att om alla tar sin semester som planerat så hotas patientsäkerheten.
– Vi sitter i en rävsax här, säger Anna Wilsson, förtroendevald barnmorska på Växjö lasarett.
Hela våren har 3,4 tjänster saknats på bb/förlossningen. Barnmorskorna är trötta och behöver sin semester. Men de många ansökningarna om föräldraledighet i kombination med personalbristen gör att de barnmorskor som börjar sin semesterperiod i mitten av juli kanske inte kan ta ut sin fjärde semestervecka.
– Det här borde arbetsgivaren ha planerat bättre för. De har länge känt till personalbristen och ändå erbjuder de oss bara 4 000 kronor brutto för varje semestervecka vi inte tar ut. Det är få som har nappat på det. Hade de höjt ersättningen så kanske några av oss kunde ha tänkt oss att avstå semester, säger Anna Wilsson.
MBL-förhandling i slutet av maj
Enligt semesterlagen har alla arbetstagare rätt till fyra veckors sammanhängande sommarsemester, men arbetsgivaren på Växjö lasarett åberopar ”särskilda skäl”. Vårdförbundet anser inte att det råder några sådana eftersom arbetsgivaren hade kunnat förutse situationen, och i slutet av maj äger en MBL-förhandling rum.
Anna Wilsson är övertygad om att svårigheten att rekrytera barnmorskor till Växjö beror på det dåliga löneläget. Medianlönen bland dem är 23 700 kronor. Ändå har många både lång erfarenhet och spetskompetens i amning, förlossningsrädsla eller akupunktur. Men inget har visat sig i lönekuvertet.
– Här är både löneläget, löneutvecklingen och lönespridningen dålig.
Har förhandlat upp sina löner
Fem barnmorskor som avslutar sin utbildning i sommar har sagt ja till anställning efter att ha lyckats förhandla upp sina löner till 25 000 kronor i månaden.
– De kommer att tjäna mer än många av barnmorskorna med lång erfarenhet. Men vi gratulerar dem och hoppas att det leder till lönehöjningar för oss andra i nästa lönerevision, säger Anna Wilsson.