nytt arbetstidsavtal

Befarar att medlemmarnas missnöje består

Befarar att medlemmarnas missnöje består
Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, ser det nya arbetstidsavtalet som ett golv - inte ett tak. Foto: Anders Olsson

Vårdförbundets ordförande i Skåne Mats Runsten är glad att det nu finns ett centralt arbetstidsavtal, men oroar sig för att villkoren inte är tillräckligt bra för att hejda missnöje och uppsägningar.

I går presenterade Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och Sveriges kommuner och landsting ett nytt centralt arbetstidsavtal. Många har väntat länge och på flera håll i landet har sjuksköterskor och barnmorskor sagt upp sig, eller hotat med att säga upp sig, i missnöje över arbetstiderna.

Region Skåne är ett exempel. I somras lämnade 18 sjuksköterskor på anestesi- och intensivvårdskliniken i Kristianstad sina jobb i protest mot arbetsvillkoren. Missnöje har också fått barnsjuksköterskor i Helsingborg och barnmorskor i Malmö att säga upp sig. Kraven har varit lokala överenskommelser om kortare arbetstid. Arbetsgivaren har sagt nej.

Svårare att säga upp

Vårdförbundets avdelning i Skåne har, liksom många andra, väntat in det centrala arbetstidsavtalet som blev klart i går. Lokala avtal om arbetstid kan erbjuda bra villkor, men historien har visat att arbetsgivarna säger upp dem när de inte behövs för att kunna rekrytera personal. Utan att facket kan göra något åt det.

Det goda med ett centralt avtal är att det inte kan sägas upp av en part. Vad det nya avtalet innebär i övrigt har Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, svårt att ta ställning till redan nu.

Inte vad de hade önskat

– De medlemmar som har sagt upp sig ville ha kortare arbetstid än vad det här avtalet ger. Vad jag kan se så erbjuder det en veckoarbetstid på 34,20 timmar för den som arbetar 30 procent natt. Kravet från barnmorskorna i Malmö har varit 30-32 timmar, säger Mats Runsten.

Och barnmorskorna i Malmö är besvikna, skriver Sydsvenskan. Nattbarnmorskan Elna Nilsson är en av dem som har sagt upp sig i Malmö och som nu har fått ett nytt jobb i Helsingborg.

– Det här är inte vad vi har önskat och som vi har föreslagit tidigare, säger hon till Sydsvenskan.

Enligt Sveriges Radio P4 är sjuksköterskorna på neonatalavdelningen i Helsingborg inte heller nöjda. ”Med de timmar som vi behöver jobba natt i dag har vi redan den arbetstidsförkortningen och kanske till och med mer”, säger en av dem.

Ser det som ett golv

För Mats Runsten och avdelningen i Skåne återstår många frågor att ta ställning till och diskutera vidare med arbetsgivarsidan.

– Vi är glada att det nu finns ett avtal. Vi ser arbetstidsförkortningen som ett golv, inte som ett tak, men vi måste analysera det för att kunna säga något mer. Diskussionerna kommer att pågå ett tag.

En av de första frågorna att ta med arbetsgivarparten, Region Skåne, är den om när avtalet ska implementeras. Mats Runsten hoppas att det inte kommer att dröja till 2018. Enligt ett pressmeddelande från regionen är ambitionen att lösa frågan om arbetstiderna så snart det går.

– Det första vi kommer att ta tag i är barn- och kvinnosjukvården. Vi har redan inviterat Vårdförbundet till möten så att vi gemensamt kan arbeta vidare och finna lokala lösningar, säger Gösta Rehnstam, förhandlingschef på Region Skåne.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida