Lugn Baby med Massage
Mamma Evelina lär sig babymassage på familjecentralen i Robertsfors. Det är en av de nya arbetsmetoder som används i Västerbotten för att ge lilla Maja och andra barn bättre hälsa.
Man ser resultatet av massagen direkt, hon blir så lugn och harmonisk, berättar Evelina Lindgren och sätter sig till rätta på golvet med Maja i famnen.
Belysningen är dämpad, madrasserna utlagda på golvet och tända värmeljus är utplacerade runt om i öppna förskolans stora rum. Förskolläraren Margareta Wallström stänger av den lugna bakgrundsmusiken och bvc-sjuksköterskan Lena Lindmark vänder sig till de nio mammorna – inte en enda pappa – och repeterar:
– Vi börjar med att ta av klockor och ringar och bygger ett litet bo runt barnet med en filt eller handduk. Så smörjer vi händerna som en signal till barnet att det är dags för massage.
Får jag lov att massera dig, säger Margareta och Lena till sina demonstrationsdockor samtidigt som mammorna frågar sina barn. Så börjar de med ena benet, uppifrån ljumsken och nedåt, tårna får en ramsa till sin massage, foten masseras och så hela benet. Samma sak med nästa ben.
– Avsluta med att lyfta lite på rumpan, gör små cirkelrörelser, och visa på så vis att benmassagen är färdig, säger Margareta.
När en kroppsdel är färdigmasserad tas ny olja på händerna. Under ansiktsmassagen sjuder rummet av ivrigt jollrande och småpratande barn. På sina bebisars magar tecknar mammorna:
I love you. Armarna får sin massage, liksom fingrarna som också får en ramsa. Det är lugnt och harmoniskt i rummet. Tack för att jag fick massera dig, säger alla mammor till sina barn och Lena och Margareta till sina dockor när alla kroppsdelar fått sitt.
Det är femte gången på fyra veckor som de träffas. Inte så många har hunnit pröva massagen hemma ännu, men Nea brukar få massage när hon är nybadad, berättar Jenny Bellgran.
– Hon gillar inte armmassagen, kanske känner hon sig fasthållen då, funderar mamma Jenny.
Bvc-sjuksköterskan Lena påpekar att massage passar när och vid vilken ålder som helst och frågar om man kan skämma bort sina barn. Neej. Inte med kärlek i alla fall, och inte i den här åldern. Det är bara en förlegad klyscha.
– Första barnet bär man och vyssar tills det somnar, med andra barnet hinner man inte. Då lär man det att somna själv, säger Majas mamma Evelina. Men Neas mamma Jenny säger att det har inte fungerat för henne, hon har då fått bära och bära.
Förskolläraren Margareta undrar om de tror att det kommer en tid då regler och gränssättning behövs och Lena konstaterar att det kan bli besvärligt om barnet tar över allt. Kanske behöver man visa barnet att här bestämmer jag och där får du bestämma. Flera har barn i förskolan, kanske vill de inte gå med vid hämtningen? Jo, det känns igen. Och så säger vi att vi måste i väg men stannar själva och pratar och pratar, vittnar flera av mammorna.
Medan mörkret faller utanför fönstren görs hand- och fotavtryck och sen blir det fika.
– Det känns väldigt viktigt och det är jätteroligt att träffas och höra andras upplevelser. Synd bara att det är den här eftermiddagstiden. Mina pojkar hinner sluta skolan så jag måste ordna barnvakt för att kunna komma hit, säger Evelina Lindgren och skyndar hem till de äldre barnen.